Hlavní obsah

Prasátečko nemá na Hradě místo. Drahoš a Fischer se utkali v souboji bez moderátora

Prezidentský souboj: Jiří Drahoš proti Pavlu Fischerovi.

 

Reklama

„Jsem kapitán, který vybojoval spoustu utkání,“ odrážel bývalý šéf Akademie věd Drahoš Fischerovy pochybnosti, jestli má předpoklady stát se hlavou státu.

Článek

Někdejší diplomat Pavel Fischer a bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš se utkali v debatě Seznamu, kterou moderátor pouze zahájil a závěrečnými otázkami ukončil. Pánové se seriózní pověstí se museli pustit do souboje a ukázat, kdo z nich má lepší argumenty a větší předpoklady stát se v lednových volbách novou hlavou státu.

Fischer otázky stavěl na zkušenosti z práce v prezidentské kanceláři Václava Havla, kde dokonce zažil i dramatické chvíle z 11. září 2001 a účastnil se tehdejších strategických rozhodování ústavních činitelů. Akademiku Drahošovi naznačoval, že na politickou hru na nejvyšší úrovni není dostatečně připraven.

Jako na fotbale

Drahoš útoky odrážel i s pomocí sportovní terminologie. „Vy jste přihlížel zápasu Paris Saint-Germain a Bayern Mnichov, zatímco já hrál domácí ligu,“ prohlásil s odkazem na Fischerovy diplomatické zkušenosti a své působení ve vedení Akademie věd. Vyjednávání s politiky považuje za dostatečnou průpravu pro funkci prezidenta.

Zazněl i návrh na zřízení mateřské školy na Hradě a vyznávání úcty k ženám – dokonce s využitím odkazu na loňskou anticenu Kyselá žába pro Miloše Zemana za jeho výrok o ženách v burkách: „Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje. Dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím.“

Reklama

Doporučované