Hlavní obsah

Prasečí mor poprvé dorazil do Německa, trh s vepřovým čekají vlny

Foto: Unsplash - Ed Van Duijn

Prasečí mor zachytili němečtí veterináři u mrtvého divočáka.

Reklama

V Německu se poprvé potvrdil případ nákazy africkým prasečím morem. Na člověka se nemoc nepřenáší, mohl by ale způsobit destabilizaci trhu s masem. Prozatím je vliv nemoci na cenu pouze psychologický.

Článek

V Německu se poprvé objevil africký prasečí mor, což je pro největšího evropského exportéra vepřového zdrcující rána. Potvrzený případ viru se objevil ve východním spolkovém státu Brandenburg, uvedla německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová.

Africký prasečí mor je vysoce nakažlivý a dokáže prase zabít během deseti dnů. Nicméně na člověka se nepřenáší. Virus byl nalezen na mrtvole divokého prasete u hranic s Polskem. Veterináři oblast uzavřeli a budou se snažit zamezit šíření viru.

V Polsku se s virem potýkají od roku 2014, kam se dostal postupně z Gruzie, kde byl poprvé zachycen v roce 2007, jak píše Státní veterinární správa. První případ v České republice byl před třemi lety na Zlínsku, kde se podařilo nákazu podchytit v rané fázi šíření a od minulého roku se již virus na území Česka nevyskytuje. Od chvíle, kdy bylo nakaženo první polské prase, se Němci velmi snažili, aby se onemocnění nerozšířilo přes hranice.

Zákaz exportu

Potvrzený případ nákazy, a to i u divokého zvířete, znamená pro zemi velké ztížení exportu především mimo blok Evropské unie, píše server Bloomberg. Což je pro největší evropskou ekonomiku, která se snaží vzpamatovat z dopadů koronavirové pandemie, velmi špatná zpráva.

Největším odběratelem německých prasat je totiž Čína. „Z dosavadních zkušeností víme, že Čína neuznává princip regionalizace, podle kterého se v Evropě řídíme, ale zakazuje dovoz z celých zemí. Jako první zakázala dovoz z Německa Jižní Korea,“ komentuje pro Seznam Zprávy Karel Pilčík, majitel MP Krásno a předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Právě díky principu regionalizace, kdy se uzavírá pouze region výskytu onemocnění a nikoliv celá země, mohla Česká republika vyvážet vepřové, i když měla na svém území případy prasečího moru.

„Čína uplatňuje své principy dle našich zkušeností poněkud nevyzpytatelně podle momentálních zájmů, takže bude záležet spíše na vztazích a vyjednávání německých představitelů s čínskými dozorovými orgány,“ pokračuje Pilčík.

Destabilizace trhu

Zákaz vývozu německého vepřového mimo EU navýší zájem o další exportéry, jako jsou Dánsko, Španělsko či Spojené státy a Kanada. Dalším faktorem je vzrůstající poptávka Číňanů, protože v zemi musela být vybita milionová stáda prasat kvůli šířící se nákaze viru.

Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že kvůli tomu vzrostou dodávky prasat o přibližně 20 procent oproti minulému roku. „Pokud by k zákazu došlo, zvýšil by se tlak zejména na Španělsko, Francii, Nizozemí a Dánsko, aby zvýšily své exportní možnosti, což by velmi destabilizovalo zavedený trh v Evropě a mohlo by to vést ke kolísání ceny masa a jeho případnému zdražování,“ řekl Karel Pilčík.

Karel Pilčík dodává, že na jakékoliv definitivní závěry je příliš brzy. „Každá taková událost má vliv na stabilitu trhu a vyvolá kolísání ceny. V současné situaci, kdy cenu významně ovlivňuje hladová Asie a zároveň se blížíme silnému sezonnímu prodeji o Vánocích, dále nevíme, jaké restrikce nastaví ostatní mimoevropské země nebo jak se bude nákaza v Německu dále vyvíjet, tak je na predikce velmi brzy.“

Nicméně cena masa v Evropě stoupala i před výskytem moru v Německu právě kvůli rekordním exportům do Asie, uvádí Pilčík. „Z důvodu afrického moru by se zdražovalo pouze tehdy, pokud by se nákazu nedařilo držet pod kontrolou jen v postiženém regionu. Zatím jde v Německu o malý region oblasti Brandenburgu u německo-polských hranic. Vliv moru na cenu je zatím spíše psychologický,“ dodává Karel Pilčík.

Reklama

Doporučované