Hlavní obsah

Přátelé, neodcházejte! Sociální demokraté se snaží udržet zhrzené kolegy

Foto: Jan Mihaliček

ČSSD se snaží zabránit odlivu nespokojených členů.

Reklama

Sociální demokraté z „týmu Petříček“ se snaží přesvědčit nespokojené spolustraníky, aby ČSSD neopouštěli. Výzvu podepsali třeba Špidla, Štěch či Rouček.

Článek

Nedávný sjezd ČSSD, kde post předsedy obhájil vicepremiér Jan Hamáček, provázely odchody některých dlouholetých straníků, kteří s výsledkem nebyli spokojení. Sociální demokracii po letech opustili třeba bývalí poslanci Robin Böhnisch či Karel Černý, došlo k rozpuštění průhonické buňky a někteří další stáhli svoji kandidaturu do Poslanecké sněmovny.

Na takový exodus nyní zareagovali straníci z tábora neúspěšného kandidáta na předsedu sociální demokracie Tomáše Petříčka, kteří členům ČSSD rozesílají dopis, v němž je prosí, aby stranu neopouštěli. Na dopis upozornil redaktor České televize.

Autoři dopisu uvádějí, že po sjezdu, který dopadl tak, jak dopadl, se nyní mnozí cítí ve straně nereprezentováni, kvůli čemuž z ní hodlají vystoupit, pokud to již neudělali: „Ale každý sjezd je pouze krokem na cestě. Diskuze není a nikdy nebude skončená. Proto chceme ty, kteří uvažují o odchodu, naléhavě požádat: Nedělejte to, neodcházejte!“ stojí v dokumentu nazvaném „Sociální demokracie jste vy! Neodcházejte!“

Jedním z prvních signatářů je bývalý premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, na jehož éru se dnes již bývalí členové odkazovali.

„Když se ve straně vede diskuze, je to dobře. Hřbitovní klid ve straně znamená její konec. Odchody členů mě mrzí, každý člověk představuje hodnotu lidskou i intelektuální,“ řekl Seznam Zprávám Špidla, podle nějž sociální demokracie žije a bude se dál vyvíjet, i když někteří nyní propadli skepsi. „Nyní jsme v nejistotě a bude to trvat delší dobu. Tím myslím celé hnutí, ne jen ČSSD,“ dodal Špidla. Podle něj se celý svět nyní ocitá v zásadní změně, ekologické i technologické, a byla to prý vždy sociální demokracie, která v historii takové změny humanizovala.

K výzvě se přidal i místostarosta Bohumína a neúspěšný kandidát na místopředsedu ČSSD Igor Bruzl. Ten se před několika dny nechal škrtnout na kandidátce do Poslanecké sněmovny. V sociální demokracii však zůstává.

„Sjezd určil směřování strany, což musím respektovat, byť jsem byl v jiném proudu. Ale to neznamená, že končím. Možná jsem naivní, ale myslím, že strana má budoucnost. Musíme udělat vše pro to, abychom straníkům zabránili v odchodech, vždyť máme všichni pořád sociálně demokratické smýšlení,“ uvedl Bruzl. Nadcházející volby podle něj ukážou další směřování strany.

V „týmu Petříček“ byl na sjezdu také poslanec Václav Votava, který je členem sociální demokracie už 25 let. Ani výhra jiného směru ve straně však pro něj neznamenala, že by v ČSSD měl skončit. Podpisem výzvy se v tom nyní snaží zabránit i dalším zklamaným.

„I přesto, v jakém je strana stavu a jaké máme preference, je to strana, která má své místo v politickém systému. Vždyť jsme nejstarší politickou stranou. Jsem přesvědčen, že ČSSD zase povedou lidé, kteří ji postaví na nohy a dají jí důvěru veřejnosti,“ myslí si Votava.

To, že jeho bývalí kolegové stranickou knížku zahodili, mu je líto. „Kdo jiný je sociální demokrat než třeba Robin Böhnisch. To byli srdcaři, kteří ze strany neměli odcházet,“ lituje Votava. Lidé, kteří nyní v ČSSD ztratili motivaci a jsou rozladěni situací v ní, by podle jeho názoru přesto měli vytrvat.

K situaci ve straně se na facebookovém profilu vyjádřil i někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. „Přežila útlak za Rakouska-Uherska, nacisty i komunisty. Komunismus přežila v exilu jako jediná politická strana z celého někdejšího ostbloku. Žádná jiná strana toto nedokázala. Přežila Fierlingera a přežije i Hamáčka, i když pravděpodobně v příštích letech bohužel mimo Parlament,“ napsal a poprosil své spolustraníky, aby místo odchodu ještě rok vydrželi. „Místo apatie a pocitů marnosti začít rozmýšlet a formulovat program reforem,“ dodal.

Reklama

Doporučované