Hlavní obsah

Hamáček ovládl sjezd. ČSSD si zvolila jednobarevné vedení, kritici končí

Foto: Profimedia.cz

Předseda ČSSD Jan Hamáček na archivním snímku.

Reklama

ČSSD v pátek zvolila staronové vedení. Kritici současného vedení a vládní koalice z ANO neuspěli.

Článek

Po celodenním sjezdovém maratonu je u sociálních demokratů jasno – strana nestojí o změnu a předsedou zůstává Jan Hamáček. Své konkurenty – ministra zahraničí Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou – porazil už v prvním kole.

Hamáček po zvolení řekl, že sociální demokraty čeká před sněmovními volbami šest měsíců tvrdé práce. Slíbil, že se strana pod ním udrží ve Sněmovně.

Následně mu sjezd do vedení navolil všechny, které si přál. Prvním místopředsedou, Hamáčkovou pravou rukou, zůstane i nadále Roman Onderka.

Místopředsedkyní zůstává ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Nově byl zvolen poslanec Jiří Běhounek, který nedávno vstoupil do ČSSD se zdůvodněním, že chce podpořit Jana Hamáčka.

Místopředsedy se stali také šéf okresní organizace Praha - Východ Jan Tvrdý, exposlankyně Dana Váhalová a starosta Hvozdné na Zlínsku Josef Říha. Všichni byli podle zdrojů Seznam Zpráv na seznamu staronového předsedy.

Petříčkova prohra

Na místopředsednickém postu naopak končí Tomáš Petříček, který po prohře v úvodním kole už na žádnou funkci ve vedení nekandidoval. Kandidaturu stáhl také Petříčkův podporovatel a dosavadní místopředseda Michal Šmarda.

„Dnes vznikne nový tým a já mu chci popřát, aby zvládl velké výzvy. Bude to bitva o život. Respektuju rozhodnutí vytvořit tým se stejnými názory a budu ho podporovat zespodu,“ řekl Šmarda.

Podle zdrojů Seznam Zpráv se chystá i Petříčkův konec ve vládě. Do Černínského paláce se má vrátit někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jím uvolněný post na Ministerstvu kultury má obsadit jiný straník.

Čerstvě zvolený předseda Hamáček spekulace na přímý dotaz nevyvrátil. „Žádný ministr nemá jistou pozici. Nikomu jsem nedal bianco šek do voleb a ani nedám,“ řekl Hamáček.

Sjezd se poprvé v historii koná on-line. Až na drobné technické potíže na začátku fungovalo připojení i samotné hlasování bez problémů. Diskuse se z vlastních obýváků účastnilo více řadových straníků, než je obvyklé.

Reklama

Doporučované