Hlavní obsah

Petříček prohrál. Chystá se jeho konec na zahraničí a návrat Zaorálka

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček odchází ze souboje o předsedu ČSSD jako poražený. Zřejmě bude muset skončit i na Ministerstvu zahraničí.

Článek

Pro mnohé straníky to bylo překvapení. Předseda ČSSD Jan Hamáček hladce obhájil post v čele strany – 140 hlasů mu stačilo k vítězství už v prvním kole. V táboře jeho konkurenta Tomáše Petříčka se přitom očekávalo, že se ministr zahraničí alespoň probojuje do druhého kola volby.

V zákulisí se hned začala skloňovat možnost, že po sjezdové porážce přijde i konec ve vládě. Podle zdrojů Seznam Zpráv se má na Ministerstvo zahraničí vrátit původní šéf Černínského paláce Lubomír Zaorálek.

Jím uvolněný post ministra kultury by pak obsadil jiný straník. Zmiňuje se náchodský starosta a poslanec Jan Birke.

Čerstvě zvolený předseda Hamáček spekulace na přímý dotaz nevyvrátil. „Žádný ministr nemá jistou pozici. Nikomu jsem nedal bianco šek do voleb a ani nedám,“ řekl Hamáček.

„Pokud bych měl k práci nějakého ministra výhrady a plánoval bych změnu, tak to řeknu jemu a nebudu mu to vzkazovat přes média,“ dodal Hamáček s tím, že všichni ministři sociální demokracie pracují profesionálně.

K výměně by mohlo dojít už příští týden.

Zdroje Seznam Zpráv blízké vedení Lidového domu uvedly, že již před několika týdny si sociální demokraté začali vypracovávat průzkumy k představitelům ČSSD, kteří by nově mohli po sjezdu usednout ve vládě. A ministr zahraničí v nich vyšel špatně.

„Potřebujeme nalákat levicové voliče z pražských sídlišť. Lidé, kterým je Tomáš Petříček sympatický, ČSSD stejně volit nebudou,“ řekl zdroj redakci pod příslibem anonymity.

Změny ve vládě

Podle zdrojů ze strany byly veškeré změny ve vládě – tedy na straně ČSSD i hnutí ANO – původně plánované až po sjezdu. Naznačoval to ostatně i premiér Andrej Babiš. Premiér však oproti původním předpokladům výměnu ministra zdravotnictví urychlil a učinil ji již tento týden.

Konec Petříčka si přeje vlivný politický hráč – prezident Miloš Zeman. Ten se s Petříčkem neshodne na zahraničních otázkách, především k přístupu k Rusku a Číně.

Petříček se staví proti účasti Rusů v tendru na Dukovany i proti použití ruské vakcíny Sputnik bez příslušných povolení evropských úřadů. Výměně za Lubomíra Zaorálka by se Miloš Zeman zřejmě nebránil.

Reklama

Doporučované