Hlavní obsah

Pravé potomky Jana Amose Komenského poznáte podle prstenu. Česky už neumí

Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Přes sto potomků významných českých osobností - Mikolášem Alšem počínaje a Helenou Zmatlíkovou konče - přišlo na setkání, které v Národním pedagogickém muzeu J. A. Komenského v Praze zorganizoval knihkupec Vratislav Ebr s přáteli. Byl u toho měsíčník Reportér a Seznam Zprávy.

Článek

Někteří potomci jsou i po staletích podobní svým známým předkům, jiní byli k poznání jen díky historickým fotografiím a jmenovkám na prsou. Alois Jirásek si tak sedl s Josefem Ladou, s půllitrem a vlastním táckem se k nim později přidal Jaroslav Hašek. Bedřich Smetana musel jít bohužel dříve domů, Jan Amos Komenský vyprávěl o své bambusové zahradě v Praze-Troji.

„Chtěli jsme připomenout osobnosti naší historie, vyměnit si kontakty a autogramy. Řada z potomků má mimořádně zajímavé osudy,“ vysvětluje knihkupec Vratislav Ebr. On sám je synovcem výsadkáře Josefa Valčíka a vyvraždění své rodiny nacisty přežil jako novorozenec díky obrovskému štěstí.

Například rozvětvený rod dvakrát ženatého skladatele Bedřicha Smetany reprezentoval Petr Heydušek, poslední žijící pravnuk. Širší rodina čítající okolo třiceti potomků se podle něj stále schází a udržuje kontakty.

„Můj táta byl Smetanův nejmladší vnuk, já jsem nejmladší pravnuk,“ říká Petr Heydušek a vzápětí vysvětluje lovcům autogramů základní pravidlo potomka slavné postavy. „Na holý papír se vám nepodepíšu. Byl jsem u policie a soudu několikrát, mám zakázáno podepisovat se na volné listy kvůli možnému zneužití. Na fotku hrobu? K hrobu se klidně podepíšu, ale vy mě dáváte Nerudův… K němu ne,“ říká smrtelně vážně.

Komenský nejmladší

Historicky jednou z nejstarších osobností byl zástupce rodiny Jan Amose Komenského. Ti již počítají 12. generaci od smrti učitele národů. „Já jsem z vedlejší větve rodiny, zastupuji Petera Kallika, který je nyní posledním přímým potomkem Komenského,“ říká pěstitel bambusů Jan Kocourek a ukazuje rodinné fotky.

Foto: Pavel Cyprich

Petr Kallik s manželkou. Potomek 12. generace rodu Jana Amose Komenského.

Rod Komenského se z exilu vrátil přes Německo do Čech před druhou světovou válkou, aby zase před komunismem prchl přes jižní Afriku do Spojených států.

Rodina Kallikových žije v Kalifornii. Peter je dědicem Komenského prstenu, kterým po staletí potvrzuje přímou pokrevní linii. Jeho dvě sestry jsou podle Kocourka učitelky.

Lada, který neumí malovat a Hašek, který nepíše

Rčení o jablku padajícím blízko stromu platí jen občas. Josef Lada, vnuk oblíbeného kreslíře, o sobě říká, že neumí namalovat ani to jablko.

Richard Hašek, pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, rád hrál na kytaru a zpíval. Do psaní se v rodině nikdo profesionálně nevrhnul. Zato má osobní vztah k hospodám, sám je emeritní hostinský – a velmi kritický vztah má například k dnes zaváděné elektronické evidenci tržeb.

Podrobně si o osudu Richarda Haška a jeho vztahu k EET můžete přečíst na webu magazínu Reportér zde.

Štědrá k potomkům slavných

Setkání potomků se připravovalo téměř rok, v jeho pozadí jsou však léta hledání a práce v archivech.

„Celé to začalo tím, že jsem potkala hereckého kolegu Jiřího Pragera, který je pravnukem Aloise Jiráska,“ říká herečka a dokumentaristka Libuše Štědrá. „Nikdo nevěděl, kolik měl Jirásek dětí, jak žil a jak to všechno stíhal psát. A tím jsme v době, kdy nebyly ani e-maily, začali,“ vysvětluje. Vznikl o tom televizní seriál, čtyři knihy i dokumentární série, jak hledat své předky.

Podle Libuše Štědré mají rodiny slavných osobností pestrobarevné osudy, v nichž neexistují univerzální návody na úspěch. „Často jsem však narážela na jednu tragickou věc, téměř ve všech rodinách zemřelo dítě,“ říká Libuše Štědrá.

Naopak šťastnou stránkou její téměř detektivní práce bylo, že se jí několikrát podařilo propojit větve rodin, které o sobě už dávno nevěděly.

Reklama

Související témata:

Doporučované