Hlavní obsah

Biden a Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v Michiganu

Foto: Flickr: Official White House Photo by Hannah Foslien

Zhruba 10 tisíc michiganských demokratů není pevně rozhodnutých, komu hodí svůj hlas. Ilustrační foto.

Reklama

Americký prezident Joe Biden a jeho republikánský předchůdce Donald Trump opanovali úterní primárky v Michiganu. Pro oba kandidáty jde o jeden z rozhodujících států.

Článek

Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v Michiganu. Vyplývá to z odhadů, o nichž informují agentury AP a Reuters. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se podle všeho – stejně jako před čtyřmi lety –znovu utkají v listopadových prezidentských volbách.

To, že Biden suverénně porazí svého jediného významnějšího zbývajícího soupeře, člena Sněmovny reprezentantů Deana Phillipse, nebylo překvapivé. O to víc se ale sleduje počet lidí, kteří se pro něj Bidena nevysloví, a místo toho na jejich lístku bude uvedeno, že nejsou pevně rozhodnutí.

Michigan je totiž jedním z tzv. swing states, tedy „kolísavých“ států, které nejsou dlouhodobě baštou jedné či druhé strany a které bývají v americkém volebním systému rozhodující. I ztráta několika tisíc hlasů, například kvůli nespokojenosti s Bidenovou údajně přílišnou podporou Izraeli, tak může mít v listopadu zásadní dopad.

Podle AP je už teď jasné, že ve státě, který má výraznou muslimskou populaci, počet „nerozhodnutých“ hlasů demokratů překročil 10 tisíc. To přibližně odpovídá rozdílu, který v roce 2016 vynesl Trumpovi vítězství nad jeho tehdejší soupeřkou, demokratkou Hillary Clintonovou.

V republikánských primárkách nyní Trump znovu jasně porazil svou poslední významnou soupeřku, kterou je někdejší velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. Podle Reuters měl Trump po sečtení osmi procent hlasů podporu 64 procent voličů, zatímco Haleyová 32 procent. Podpora Bidena po sečtení deseti procent hlasů dosahovala 79 procent, zatímco 16 procent lidí dalo najevo, že nejsou pevně rozhodnutí.

Reklama

Doporučované