Hlavní obsah

Kalamita objektivem hasičů. Zaměstnala i energetiky. Lidé jsou stále bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: HZS

Jeden z mnoha zásahů hasičů ze soboty 23. prosince.

Reklama

Hasiči za tento víkend evidovali výrazně vyšší počet zásahů než obvykle. Trápilo je hlavně sněžení na Vysočině. V plném nasazení jsou i energetici.

Článek

Hasiči za sobotu evidovali tolik zásahů jako běžně za celý týden. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí generálního ředitelství HZS Jiří Fröhlich.

„Zásahů evidujeme za jediný den 3488. Nejvíce nás zaměstnaly dopravní nehody a pomoc při odstraňování následků hustého sněžení, které zasáhlo nejvíce Vysočinu. Noc na Štědrý den bude v Praze letos spojena s tragickým požárem ubytovny,“ uvedl.

Sobotní kalamita objektivem hasičů na Vysočině a v Pardubickém kraji:

+4

Při požáru zemřel jeden člověk a 17 lidí se zranilo. Ve Velkém Meziříčí pak při ranním požáru několika nákladních aut vznikla škoda pět milionů korun.

Počet evidovaných zásahů je podle Fröhlicha na 709 procentech běžného denního provozu.

V plném nasazení jsou od včerejšího dne i energetici. ČEZ dopoledne hlásil na 60 tisíc domácností bez proudu. Nejvíce zasažena je Vysočina, problémy hlásí energetici také na východě Čech.

„Včera večer a v noci se nám dařilo odstranit téměř všechny poruchy, ale protože v noci opět foukalo a padal mokrý sníh a kvůli námraze jsme zaznamenali na východě Čech k osmé hodině ranní v Královéhradeckém kraji šest poruch na vedení vysokého napětí, v Pardubickém kraji 27 a na Vysočině 20 poruch vysokého napětí,“ uvedla mluvčí ČEZ pro východ Čech Šárka Lapáčková Beránková.

Aktuálně je podle ní bez energie zhruba 1700 domácností na Rychnovsku, Náchodsku a Jičínsku. Na Pardubicku je pak na Chrudimsku, Svitavsku a Ústeckoorlicku aktuálně bez energie asi 18 700 domácností. Na Vysočině se pak jedná o 13 100 domácností na Havlíčkobrodsku.

„Toto číslo stále klesá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění pracují již od předvčerejšího dne. V terénu máme maximální počty pracovníků, pomáhají nám i externí firmy,“ dodala Lapáčková Beránková.

Reklama

Doporučované