Hlavní obsah

Na vládní sankční seznam přibyly další osoby. Chtěly vliv v europarlamentu

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Vláda rozšířila sankční seznam. Ilustrační fotografie

Reklama

Národní sankční seznam se rozšířil o další jména. Jde například o politika a podnikatele Viktora Medvedčuka nebo o politika a propagandistu Arťoma Marčevského. Podle premiéra Petra Fialy se snažili o získání vlivu v Evropské unii.

Článek

Vláda ve středu rozšířila národní sankční seznam o dvě fyzické a jednu právnickou osobu, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Jde o politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, společnost Voice of Europe a politika, mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského. Sankce mají zasáhnout proruskou síť, která se v Česku pokoušela rozvíjet vlivovou operaci. Mohla potenciálně mít závažný dopad na bezpečnost ČR a Evropské unie, řekl Fiala.

Medvedčuk podle Fialy řídil řadu vlivových sítí z Ruské federace a je osobně napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina. „V Česku využívá společnost Voice of Europe, která je tou právnickou osobou na sankčním seznamu,“ uvedl. Na těchto aktivitách se podílí i Marčevskij, doplnil. Činnost skupiny podle Fialy sahá za hranice ČR a dokládá dlouhodobou snahu Ruska ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Podle Fialy se nově zařazené osoby na národní sankční seznam snažily o získání vlivu v zemích Evropské unie a následně v Evropském parlamentu. Stát nemá informace o tom, že by se to týkalo českých politiků a občanů, řekl novinářům po dnešním zasedání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Bezpečnostní informační služba (BIS) na síti X napsala, že její akce odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států EU a jak se snaží ovlivňovat politické procesy.

Deník N napsal, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu. Podle kontrarozvědky se v Praze předávala hotovost protisystémovým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajského webu, uvedl server.

Reklama

Doporučované