Hlavní obsah

Ruské úřady zařadily Rádio Svobodná Evropa na seznam nežádoucích organizací

Foto: Shutterstock.com

Centrála Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Praze.

Reklama

Už dříve ruské úřady označily Rádio Svobodná Evropa za „zahraničního agenta“. Teď Rusko zařadilo americkou mediální společnost na seznam nežádoucích organizací. Rádio Svobodná Evropa tak nesmí v Rusku působit.

Článek

Ruské úřady umístily Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) na seznam nežádoucích organizací, což v podstatě znamená zákaz její činnosti v Rusku. Americká mediální společnost se sídlem v Praze o tom informovala na svém webu s odvoláním na rejstřík vedený ruským ministerstvem spravedlnosti. Organizace zařazené na tento seznam nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Ruské úřady už dříve označily RFE/RL za „zahraničního agenta“, což je termín, který používají pro osoby či organizace, které jsou podle jejich názoru pod zahraničním vlivem. Na jaře 2022, krátce po ruské invazi na Ukrajinu, ruský cenzurní úřad Roskomnadzor také zablokoval webové stránky ruskojazyčných projektů RFE/RL.

„Miliony Rusů se na nás spoléhají už desítky let a tento pokus o naše umlčení jen přiměje RFE/RL pracovat ještě usilovněji na tom, aby Rusům přinášela svobodnou a nezávislou žurnalistiku,“ uvedl v prohlášení šéf mediální organizace Stephen Capus.

Seznam nežádoucích organizací ruské úřady vytvořily v roce 2015 po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a po vyhlášení západních protiruských sankcí. Na „černé listině“ je už více než 140 subjektů, například servery Meduza, The Insider nebo mezinárodní organizace jako je Transparency International či česká humanitární organizace Člověk v tísni.

Reklama

Doporučované