Hlavní obsah

Ruští hackeři ve velkém zneužívají slabiny v softwaru české firmy, varují USA

Foto: AI vizualizace

Ilustrační foto.

Reklama

Hackeři pracující pro ruskou rozvědku „globálně“ využívají slabého místa v softwaru české firmy JetBrains k útokům na servery, uvádějí ve společném prohlášení americké úřady.

Článek

Podle oznámení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA trvají snahy hackerů od září.

JetBrains je společnost, kterou v Praze v roce 2000 založili tři ruští programátoři a která za následujících 20 let získala více než 1000 zaměstnanců.

Rusové podle Američanů využívají získaný přístup ke krokům, kterými by si zajistili trvalý přístup do narušených systémů. Vyjádření JetBrains se ČTK snaží získat.

Nové americké varování se týká programu s názvem TeamCity, který při své práci používají vývojáři softwaru. JetBrains podle prohlášení v polovině září přišla se „záplatou“ na odhalenou slabinu, která omezila možnosti ruské rozvědky.

Zasaženým organizacím, které zmíněnou aktualizaci okamžitě nepoužily a nepřijaly ani jiná opatření, doporučují američtí vyšetřovatelé, aby počítaly s narušením systémů a zahájily „pátrání po hrozbách“.

NSA, FBI a CISA zatím identifikovaly „omezený počet“ obětí. Po narušení systémů podle nich hackeři posilují svá oprávnění, vytvářejí „zadní vrátka“ a provádějí další kroky pro vytvoření dlouhodobého přístupu do daných sítí. Společnost JetBrains ale jakékoli napojení na rozsáhlé útoky odmítla.

Reklama

Související témata:
JetBrains

Doporučované