Hlavní obsah

Slovenští dopravci ukončili na hranicích protest proti ukrajinské konkurenci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hraniční přechod Vyšné Nemecké / Užhorod je jediným silničním spojením pro kamiony mezi Slovenskem a Ukrajinou.

Reklama

Slovenští dopravci protestovali na hranicích opakovaně. Ukončení protestu zdůvodnili výzvou bezpečnostních složek a tlakem z Ukrajiny.

Článek

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) oznámila, že ve čtvrtek večer ukončila protest na hraničním přechodu s Ukrajinou Vyšné Nemecké / Užhorod, při němž od pondělí blokovala vjezd kamionů na Slovensko. Opakovanými blokádami autodopravci v uplynulých týdnech protestovali proti levné ukrajinské konkurenci a proti tomu, že ukrajinští autodopravci nemusejí mít povolení na jízdy do Evropské unie.

Ukončení protestu autodopravci zdůvodnili výzvou bezpečnostních složek k tomuto kroku. Šéf UNAS Stanislav Skala už přes den tvrdil, že protestní akci nelze udržet, a v této souvislosti zmiňoval tlaky z Ukrajiny. Podle něj na ukrajinské straně společné hranice čekalo 2000 kamionů.

Hraniční přechod Vyšné Nemecké / Užhorod je jediným silničním spojením pro kamiony mezi Slovenskem a Ukrajinou.

UNAS ve čtvrtek nejprve informovala o tom, že zmírnila blokádu hranice, když přes ni začala pouštět dva kamiony za hodinu. Na hranicích protestovala už v uplynulých týdnech.

Větší slovenské sdružení dopravců Česmad Slovakia se k protestu UNAS nepřipojilo.

Po listopadovém začátku protestů polských autodopravců na polsko-ukrajinské hranici začali řidiči kamionů ve větším počtu využívat zmíněný slovensko-ukrajinský hraniční přechod, u kterého se začaly vytvářet dlouhé kolony nákladních aut.

Slovenským, polským a také maďarským autodopravcům se nezamlouvá výjimka, na jejímž základě ukrajinští dopravci nemusejí mít do konce prvního pololetí příštího roku povolení k vjezdu do EU. Stěžují si, že ukrajinská konkurence nemá tak vysoké náklady jako dopravci se sídlem v Unii a že ukrajinské dopravní firmy jim začaly brát zakázky na přepravu zboží i v rámci EU.

Reklama

Doporučované