Hlavní obsah

Hladiny řek se na Štědrý den postupně zvedly na více než 100 místech v Česku

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ohře v Karlových Varech Drahovicích vystoupala dopoledne na třetí stupeň povodňové aktivity. Odpoledne kulminovala.

Reklama

aktualizováno •

I kvůli silným srážkám v uplynulých dnech se na Štědrý den zvedly hladiny řek a potoků na desítkách míst v Česku. Na několika z nich je vyhlášen i nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Článek

Článek průběžně aktualizujeme.

V průběhu Štědrého dne se po celém území České republiky postupně zvedaly hladiny řek a potoků. Večer hlásilo nějaký stupeň povodňové aktivity více než 100 míst, převážně na území Čech.

Obce a kraje postupně svolávaly povodňové komise. Některé pracovaly už od soboty, v jiných obcích v závislosti na situaci svolali komisi až v neděli odpoledne.

Karlovarští hasiči museli před půl osmou ráno evakuovat pět lidí ze zahrádkářské kolonie v části Doubí. Volali na tísňovou linku, že voda ze stoupající Ohře jim zaplavila prostor kolem chaty a dostala se už i do ní.

Foto: HZS Karlovarký kraj

Evakuace lidí ze zatopené chatky v Doubí v Karlových Varech.

„Oznámili, že nemají možnost se bezpečně dostat pryč z chaty a zároveň že u nich je jedna osoba nevidomá. Hasiči ze zatopené oblasti na člunu zachránili celkem pět osob, jednalo se o osoby, které chaty v této oblasti využívají k trvalému bydlení. Městská policie převezla zachráněné osoby do Armády spásy, která se o ně postará,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Po čtvrté odpolední evidoval Český hydrometeorologický ústav na území České republiky nějaký stupeň povodňové aktivity na stovce míst, většina je na území Čech. Šest míst v té době hlásilo nejvyšší povodňový stupeň.

Nejvyšší, třetí povodňový stupeň je v současné době vyhlášen na Ohři v Karlových Varech, a po osmé hodině na něj vystoupala Moravská Dyje v Janově. Po poledni se na třetí stupeň dostala Mandava ve Varnsdorfu a také Žirovnice v Žirovnici a Nežárka v Rodvínově. Odpoledne se na třetí stupeň dostal i tok Žejbro v Rosicích u Hrochova Týnce v Pardubickém kraji.

Ohře v Karlových Varech je od nedělního rána na třetím stupni SPA.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

V průběhu noci krátce na třetí stupeň vystoupala i Vltava v Českém Krumlově a na Černovickém potoku v jihočeských Tučapech, nyní se drží na druhém stupni. V regionu je na druhém stupni i Nežárka v Lásenicích. V sousedním Plzeňském kraji je na druhém stupni řeka Otava v Sušici a Rejštejně. V Praze pak na druhý povodňový stupeň vystoupal Botič na měřicí stanici v Petrovicích.

Druhý povodňový stupeň v Karlovarském kraji platí na Bystřici v Ostrově, Teplé v Tepličce, Svatavě v Kraslicích a na nádrži Březová.

Po 14. hodině svolal povodňovou komisi starosta Loun. „Žádáme občany, aby dbali doporučení povodňové komise a nevenčili psy, nebo nenechali volně pobíhat děti v blízkosti řeky. Dále doporučujeme, aby v oblasti možného rozlivu řeky majitelé zahrádek a dalších nemovitostí přeparkovali své automobily do bezpečné vzdálenosti a případně zabezpečili svůj majetek,“ řekl starosta Milan Rychtařík (ANO).

Karlovy Vary uzavřely Plzeňskou ulici mezi Doubským a Dvorským mostem. „V úseku se tvoří laguna ze srážkové vody stékající z lesů nad komunikací,“ uvedl magistrát na svých webových stránkách.

Podle mluvčího radnice Jana Kopála tamní hasiči pomáhají čerpat vodu ze sklepů, žádný požadavek na evakuaci však prý zatím nepadl. „Už od čtvrtka bylo zřejmé, že v Ohři je hodně vody, byli jsme proto připraveni,“ řekl Seznam Zprávám. Dodal, že v terénu jsou kromě hasičů i strážníci, kteří monitorují případné kritické lokality ve městě, kde by mohla voda zazlobit.

Ohři na třetím stupni SPA v neděli dopoledne vyfotil reportér Seznam Zpráv Filip Harzer:

+6

Povodňová komise Karlovarského kraje zasedá už od soboty.

„V Ostrově a v Karlových Varech byla zřízena stanoviště, kde hasiči plnili pytle pískem, následně byly tyto pytle rozváženy na místa, kde bylo potřeba chránit před vodou,“ uvedli krajští hasiči na svém webu.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala budou hasiči v pohotovosti po celý den. „Důležitý bude vývoj stavu na Ohři, doposud jsme řešili jen menší toky,“ řekl Seznam Zprávám a dodal, že doposud nebylo potřeba dělat plošná opatření či varování.

„Doposud šlo především o události, kdy vodu nestačila pobírat kanalizace nebo se voda lila z pole. Na to jsme už dopředu měli připraveny pytle s pískem,“ dodal.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření mluvčího krajských hasičů. Aktualizovali jsme počet míst, kde je vyhlášen SPA. Přidali jsme informaci o evakuovaných lidech ze zahrádkářské kolonie.

Reklama

Související témata:

Doporučované