Hlavní obsah

Většina lidí považuje zásah policie na fakultě za adekvátní, ukázal průzkum

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Při prosincové střelbě na Filozofické fakultě UK útočník zavraždil 14 lidí.

Reklama

Z průzkumu také vyplývá, že většina Čechů by podpořila zpřísnění pravidel pro získání zbraní. V postojích mužů a žen jsou ale rozdíly.

Článek

Tři čtvrtiny Čechů souhlasí s tím, že prosincový zásah policistů proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) byl adekvátní, rychlý a profesionální. Zjistil to průzkum agentury Median pro Český rozhlas Radiožurnál, jehož výsledky dnes zveřejnil web iRozhlas.cz.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí. Pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal po útoku sebevraždu.

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, který se postupem policistů proti střelci zabýval, minulý týden uvedl, že zásah byl rychlý, profesionální a v souladu s předpisy. S jeho závěrem souhlasí či spíše souhlasí 75 procent Čechů, zjistil Median. Opačný názor zastává 17 procent respondentů.

„S adekvátností zásahu nesouhlasí zejména lidé s nižším vzděláním. Mezi těmi, kteří mají pouze základní vzdělání, je to 32 procent nesouhlasu,“ řekl Radiožurnálu Ivan Cuker z Medianu. Míra souhlasu s jednáním policie podle něj roste s vyšším vzděláním. Pozitivně zásah hodnotí především obyvatelé Prahy nebo mladí lidé.

Výzkumníky v souvislosti s prosincovou tragickou střelbou na FF UK zajímal také postoj veřejnosti k úpravě pravidel pro přístup ke zbraním. Z odpovědí vyplývá, že valná většina dotázaných se kloní k jejich zpřísnění. Omezit legální držení střelných zbraní by podle průzkumu chtělo zhruba 59 procent lidí.

S tím, aby prodejci zbraní hlásili podezřelé nákupy, souhlasí podle průzkumu skoro devět z deseti lidí. Podobný je i názor veřejnosti na zavedení psychotestů k získání zbraně. Zhruba 83 procent dotázaných souhlasilo s tím, že by lékaři měli prověřovat, zda jsou pacienti s psychickými problémy držiteli zbraní. Podobně velký podíl lidí se vyslovil pro pravidelné přezkušování držitelů zbrojního průkazu. Skoro tři čtvrtiny respondentů by omezily počet zbraní, které může člověk vlastnit.

Významný rozdíl v názorech zjistil Median mezi muži a ženami. „Nejvíce je to vidět v otázce omezení legálního držení střelných zbraní. Ženy až ve třech čtvrtinách případů uvádějí, že jsou pro zpřísnění. U mužů je to jen necelá polovina,“ uvedl Cuker.

Bleskový průzkum provedl Median letos 11. a 12. ledna. Odpovídalo v něm víc než 1000 respondentů starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované