Hlavní obsah

Pražáci, bude vám hej? Přichází prázdninová omezení MHD. Nejhorší to bude u autobusů

Řidičky a řidiči pražských autobusů potřebují dovolenou. Jak se to dotkne prázdninových spojů?Video: Lucie Šmídová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prahu a okolí čeká prázdninový provoz městské hromadné dopravy. Autobusy, metro i tramvaje budou mít delší intervaly, některé linky jezdit vůbec nebudou. Jaké změny vás čekají cestou do práce?

Článek

Omezení bude místy až o dvacet procent. V Praze jezdí podle průzkumu Ropid o prázdninách prokazatelně méně lidí. „I přestože je více turistů, tak pokles cestujících je každé léto velmi výrazný. Potřebujeme, aby si řidičky a řidiči vzali dovolenou a aby v září nastoupili do práce opět v plné síle,“ vysvětluje mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal.

Autobusy

Prázdninové jízdní řády se nejvíce dotknou autobusového spojení. Zde počítejte s velkým množstvím výluk. „Autobusáci většinou nahrazují vlaky nebo tramvaje, takže si přes léto příliš neodpočinou. Proto je to letošní omezení o něco výraznější, aby si ty dovolené mohli vybrat,“ říká Filip Drápal. Toto opatření podle Ropidu ale nebude natolik drastické, aby se lidé nevešli do autobusu.

Tramvaje a metro

Těmito dopravními prostředky budete jezdit podobně jako loňské prázdniny. Tady prý k velkému škrtání spojů nedošlo.

V metru se tedy prodlužují intervaly ve špičkách o jednu až dvě minuty. O víkendech pojede metro každých sedm a půl minuty.

U tramvají nepojedou jen linky 4 a 21, což jsou posilové linky, které běžně jezdí ve špičkách. Tyto linky se vždy na prázdniny vypínají.

Omezení tramvají ale přijde kvůli výlukám.

Největší výluka tramvají bude přes celé prázdniny mezi smíchovským nádražím a Hlubočepy, kde se připravuje velká rekonstrukce tramvajové trati na Nádražní ulici. Místo tramvají pojedou místem náhradní autobusy.

Další výluka bude mezi Andělem a Bertramkou na trati ve směru do Řep.

Cesta na letiště

Doprava na letiště se neomezuje, ale naopak posiluje. O víkendu na každé metro už od poloviny června navazují dva autobusy.

Jak to bude s příměstskou dopravou a jaké další změny v Praze vás čekají, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované