Hlavní obsah

Pražany letos o prázdninách ochladí mlžítka, nově i mimo centrum města

Foto: Pražské vodovody a kanalizace

Kapky z jemné trysky mlžicího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu.

Reklama

Rozprašovače mlhy pro ochlazení, takzvaná mlžítka, se letos v Praze rozšíří i mimo centrum. Objevit by se měla až v 19 městských částech.

Článek

Až na třiceti místech se v letních měsících nově setkají Pražané a návštěvníci metropole s mlžicími zařízeními. Dokážou pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

„Dobrou zprávou je, že mlžicí zařízení se neobjeví pouze v centru města, jako tomu bylo loni, ale i v dalších městských částech mimo širší centrum. Mlžítka jsou již v provozu v Praze 14, Praze 17 či Praze 22,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Jídlo na trzích i ze zahraničí.

První zařízení se letos objevila na Palackého náměstí, Tylově náměstí, Ostrčilově náměstí a Rašínově nábřeží, tedy v katastru městské části Praha 2. Celkem firma ve spolupráci s Pražskou vodohospodářskou společností jedná s 19 městskými částmi včetně magistrátu.

Mlžítka mají tvar opláštěného oválného nástavce na hydrantový poklop, který je ztvárněn ve stylu „brčka“. Autory designu brčka jsou Štěpán Barták a Eva Šťásková z pražského EP studia.

V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy – teplota je vyšší než v přírodním prostředí. Kapky z jemné trysky mlžicího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu. Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídicí jednotka ovládaná prostřednictvím pevné rádiové sítě. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu, do mlžicího zařízení proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu.

V Praze funguje kromě zmíněných mlžítek také řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí.

Reklama

Doporučované