Hlavní obsah

Prázdninový exodus. Na dálnici D1 se auta zdrží před Brnem

Doprava na D1 zkolabovala hned první den odjezdu na prázdniny. (Ilustrační foto)Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řidiče na dálnici z Prahy do Brna čekají desítky kilometrů v kolonách.

Článek

Prázdninový exodus naplno začal. Po poklidném dopoledni a rozdávání vysvědčení se rodiny rozjely na dovolené. Na dálnici D1 byla situace nejproblematičtější kolem třetí hodiny odpoledne. Zdržení se šplhalo na desítky minut.

Největší komplikace řidiči zažili před zúžením v okolí Brna. Po třetí hodině odpoledne kolona mezi 177. a 194. kilometrem zdržela šoféry na více než hodinu. Situace se uklidnila kolem páté hodiny odpoledne, kdy zdržení v obou směrech nepřesahovalo čtvrt hodiny. „Samozřejmě vnímáme, že uzavírek v okolo Brna je spousta a problémů v kolonách se nevyhneme. Snažíme se vždy reagovat na aktuální situaci,” řekl šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

Právě přes jižní Moravu jede většina Čechů na dovolené do jihoevropských zemí.

Jen do Chorvatska každoročně zamíří asi 800 tisíc lidí. Největší komplikace musejí očekávat ještě v Česku. Mezi Prahou a Brnem je na D1 sedm zúžení, na další dopravní omezení se musejí připravit po sjezdu z dálnice.

Nejčastěji volí dvě trasy: z Jihlavy přes Znojmo až na přechod Hatě, anebo přes Brno a silnici I/52 do Mikulova. Na obou však musejí počítat s komplikacemi.

Na silnici I/38 narazí hned na třech místech na kyvadlový provoz a semafory.

Ve směru na Mikulov je zdrží jediné omezení na mostě přes Novomlýnské nádrže. Stavba ze sedmdesátých let minulého století je v havarijním stavu a na provizorním mamutu je snížená rychlost na dvacítku. „Očekáváme, že tady se budou tvořit kolony,” sdělil Rybka.

V pátek však ve směru na Vídeň nebyla situace tak problematická. V šest hodin večer se zdržení pohybovalo okolo deseti minut.

Reklama

Související témata:

Doporučované