Hlavní obsah

Prázdniny začínají ve znamení uzavírek a policejních kontrol

Foto: ŘSD

Plánované uzavírky pro červenec a srpen 2020.

Reklama

Policisté naplánovali na nadcházející víkend rozsáhlé kontroly na českých silnicích. Na řidiče navíc čekají uzavírky kvůli opravám silnic a dálnic.

Článek

Většina dětí si šla s předstihem v pátek pro vysvědčení, řada z nich zamíří s rodiči obratem na letní dovolenou. Letošní prázdniny budou na českých silnicích obzvlášť výživné, už na středeční konferenci ostatně ministr dopravy Karel Havlíček připustil, že očekává problémy.

„O letošních prázdninách bude na silnicích hodně oprav, do toho stavíme nové dálnice a modernizujeme D1. Apeluji proto na všechny řidiče, abychom byli na cestách po naší zemi opatrní a ohleduplní k těm, kteří na stavbách intenzivně pracují a starají se o technický stav vozovek. V zúženích se v bezprostřední blízkosti provozu pohybují pracovníci stavebních a údržbových firem,“ uvedl Havlíček.

Počet incidentů se podle ministra, stavebních firem i odborníků v poslední době prudce zvyšuje. Ministerstvo dopravy navíc očekává, že letošní prázdniny budou specifické, protože bude více lidí trávit dovolenou v Česku.

„Dá se proto očekávat nadprůměrná koncentrace osobních automobilů, motocyklistů, cyklistů a chodců, a to i na silnicích nižších tříd v turisticky atraktivních lokalitách,“ podotkl vedoucí Besipu Tomáš Neřold.

Nejvíce omezení bude během léta už tradičně na páteřní dálnici D1, na trase mezi Prahou, Brnem a Ostravou budou pokračovat opravy na 13 místech. Omezení budou i na dalších 11 dálnicích. Některé opravy ovšem začnou až koncem léta.

Práce na silnicích ovšem přes léto budou pokračovat, na začátku letních prázdnin pouze silničáři omezí běžnou údržbu. Omezení bude platit v pátek 26. června od 13 do 21 hodin a také v sobotu 27. června od 8 do 21 hodin. Během této doby nebudou prováděny práce, které vyžadují snížení počtu jízdních pruhů. Dlouhodobé uzavírky ovšem budou pokračovat beze změn.

Policejní kontroly

Prázdniny de facto začínají už na konci června, v pondělí a úterý totiž řada škol vyhlásila ředitelské volno. Policisté proto chystají o nadcházejícím víkendu rozsáhlou bezpečnostní akci na českých silnicích. Na různých místech Česka budou kontrolovat dodržování pravidel provozu, do akce se v celé zemi zapojí stovky policistů včetně letecké služby Policie ČR. Na tiskové konferenci o tom v pátek informoval šéf dopravní policie Jiří Zlý.

„Jedná se celkem o nasazení 23 hlídek navíc, které budou působit dnes, po celou sobotu a celé nedělní odpoledne. Primárně budou dohlížet na plynulost provozu, zejména na dálnici D1, kde je čilá stavební činnost a mohou zde vznikat různé krizové situace, ale také samozřejmě na dodržování pravidel silničního provozu,“ řekl Zlý.

Policejní vrtulníky budou o víkendu pomáhat hlídkám s informacemi dopravního zpravodajství o plynulosti provozu, ale i o mimořádných situacích. Zároveň také budou dokumentovat různé přestupky, jako je nesprávné předjíždění či porušení zákazu předjíždění nákladních vozidel nebo nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi nákladními vozidly, vysvětlil Zlý.

Loni podle Zlého policie o letních prázdninách evidovala okolo 18 000 dopravních nehod, při kterých zemřelo 118 lidí. V letošním roce se zatím počet dopravních nehod snížil, během nouzového stavu klesl v meziročním srovnání o třetinu. Počty usmrcených ale podle Zlého zůstávají stejné, od začátku roku do včerejšího dne zemřelo na silnicích 222 lidí. Nárůst je podle něj u nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, jako jsou chodci, cyklisté či motocyklisté.

Reklama

Doporučované