Hlavní obsah

Pražská burza dnes ztrácela, do minusu ji stáhly hlavně banky

Rozhovor s Radimem Dohnalem, analytikem Capitalinked.Video: Markéta Birdmanová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes ztrácela. Index PX oslabil o 1,14 procenta na 1051,4 bodu. Dolů ho táhly především bankovní tituly, ke kterým se přidal mimo jiné ČEZ. Dařilo se naopak akciím likérky Stock nebo technologické společnosti Avast. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Ze 12 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX, jich osm uzavřelo dnešní obchodování se ztrátami a devátá emise stagnovala. Nejvýraznější ztráty utrpěly tituly z finančního sektoru, které podle makléře Fio banky Davida Brzka tížila nejistota z přístupu politiků k vyššímu zdanění bank. K tomu se přidaly i obavy o osud obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou, které se negativně projevily na burzách v USA i Evropě.

Nejvýrazněji pokles postihl na pražské burze cenné papíry dvojice bank. Akcie Monety zlevnily o více než tři procenta na 72,60 koruny, Erste Bank odepsala 2,28 procenta na 857,80 koruny. V červených číslech skončilo i obchodování s akciemi Komerční banky, které zlevnily o 1,32 procenta.

Mimo bankovní sektor se nedařilo především cenným papírům pojišťovny VIG a energetické společnosti ČEZ. Emise VIGu oslabila o 2,15 procenta, akcie ČEZu odepsaly 1,32 procenta.

K růstovým titulům se dnes zařadil Stock či Avast. Akcie likérky Stock si polepšily o 2,84 procenta, emise výrobce antivirových programů Avast zdražila o 2,73 procenta.

Česká měna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,75 Kč/EUR a 22,93 Kč/USD. Oproti předchozímu závěru zpevnila koruna k dolaru o sedm haléřů, naopak na euro si o dva haléře pohoršila. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované