Hlavní obsah

Pražská burza mírně posílila, v rozletu jí bránily akcie bank

Rozhovor s Milanem Lávičkou, analytikem J&T Banky.Video: Petra Krmelová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes smazala část svých pondělních ztrát. Index PX zpevnil o 0,08 procenta na 1040,72 bodu. Nejvíc se dařilo emisím Avastu a telekomunikační společnosti O2. Brzdou výraznějšího růstu indexu byly hlavně bankovní tituly.

Článek

Ze 12 hlavních titulů pražské burzy jich sedm uzavřelo dnešní seanci se ziskem. Nejvíc se dařilo emisi technologické firmy Avast, která zdražila o 1,71 procenta na 89 korun za kus. „Možná jí k dnešnímu růstu pomohly ranní zprávy, když se její nový šéf Ondřej Vlček dobrovolně vzdal celého svého platu, čímž dokazuje svoji důvěru v hospodaření společnosti a její budoucnost,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Kostka.

K ziskovým se zařadily také cenné papíry O2 Czech republic či mediální skupiny CME. Akcie telekomunikační společnosti O2 si polepšily o 0,92 procenta na závěrečných 220 Kč, emise CME zpevnila o více než půl procenta na 97 korun za akcii.

Naopak do červených čísel se dnes dostaly především bankovní tituly. Nejvíc ztrácely akcie rakouské bankovní skupiny Erste, které zlevnily o více než procento na 825,60 koruny. Emise Komerční banky odepsala 0,17 procenta a relativně nejlépe z dnešního obchodování vyšly cenné papíry Monety, které odevzdaly 0,06 procenta.

Koruna se dnes vpodvečer obchodovala v kurzu 25,44 Kč/EUR a 22,52 Kč/USD. Oproti pondělnímu závěru česká měna oslabila vůči dolaru o šest haléřů, kurz k euru zůstal stejný. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované