Hlavní obsah

Pražská burza posílila, ve větším rozletu jí bránily akcie bank

Rozhovor s ekonomem Lukášem Kovandou.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes rostla. Index PX posílil o 0,21 procenta na 1022,67 bodu. Brzdou výraznějšího růstu byly akcie Erste a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

„Pražská burza po předchozích poklesech stále nemá sílu se výrazněji zvednout,“ zhodnotil situaci makléř Fio banky David Brzek. Přestože jsou podle něj kurzy jednotlivých titulů na relativně zajímavých úrovních, kupci zůstávají obezřetní.

Z hlavních titulů si dnes nejlépe vedla likérka Stock. Její cenné papíry zdražily o více než dvě procenta na 65,30 koruny za kus.

V plusu uzavřely dnešní burzovní seanci také emise telekomunikační společnosti O2 Czech Republic nebo energetické firmy ČEZ. Akcie O2 přidaly 1,39 procenta na 219,50 koruny, cenné papíry společnosti ČEZ zpevnily o necelé procento na závěrečných 521 Kč.

Naopak mezi ztrátové tituly se dnes zařadila dvojice bankovních domů. Akcie rakouské skupiny Erste oslabily o 0,58 procenta na 785,40 koruny za kus. Cenné papíry Komerční banky zlevnily o 0,24 procenta na 834 Kč.

Česká měna od čtvrtečního podvečera oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám shodně o tři haléře. Dnes kolem 17:00 se tak obchodovala v kurzu 25,83 Kč/EUR a 23,07 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované