Hlavní obsah

Pražské ANO se vzepře proti Babišově politice. Nechce si nechat diktovat kampaň od Prchala

Části členů hnutí ANO v Praze říká, že se musí odlišit od politiky, kterou dělá předseda Andrej Babiš na celostátní úrovni.

Reklama

ANO v Praze si v úterý večer zvolí svého předsedu. A na sněmu nebude chybět ani premiér a šéf tohoto hnutí Andrej Babiš.

Článek

Když předseda ANO Andrej Babiš přijede v úterý večer do Centra pohybové medicíny na sněm svého hnutí, vyslechne si možná od pražských spolustraníků, jak chtějí otočit kormidlem.

Část členů hnutí ANO v Praze by se ráda odstřihla od toho, co premiér a jeho vláda dělá na celostátní úrovni. Například si nechtějí nechat diktovat od Babišova PR týmu ztělesněného především marketingovým expertem Markem Prchalem, jaké mají dělat kampaně. Zkrátka chtějí cílit na jiný typ voličů.

„Jinak to ani nejde. Pokud bychom se od celostátní politiky neodlišili, tak budeme hrát v Praze marginální roli,“ prohlásil Ivan Pilný, bývalý ministr financí, který je dnes za ANO pražským zastupitelem.

Šéf ANO v Praze 2 Petr Novotný pak mluví podobně. „Je potřeba minimálně v Praze dávat najevo, že to není levicový populismus, ale že jsme také na středopravém spektru,“ uvedl.

Podle něho by si třeba měli kampaně dělat v Praze sami. „My ty voliče známe. Ne, že někdo z centrály řekne, že budeme mít tohle heslo, protože to někde v Ostravě nebo Frýdku-Místku zabírá,“ doplnil Novotný.

Jednotliví pražští členové hnutí pak popisují, že na sněmech se částečně vymezuje proti Babišovu vládnutí na celostátní úrovni třeba i šéf ANO v Praze Jan Říčař.

Ten říká, že se přímo proti politice hnutí nevymezuje, ale rovněž přiznává, že s některými kroky nesouhlasil. Zmínil třeba výměnu lídrů pro loňského komunální volby. Nebyl jím nakonec poslanec ANO Patrik Nacher ale podnikatel Petr Stuchlík, kterého si Babiš prosadil.

„Nebo například jsem pro celkové zrušení daně z nabytí nemovitostí (Sněmovna schválila osvobození od této daně jen u bytů v rodinných domech). Je to logické, že ne na vše musím stejný názor,“ prohlásil Říčař.

Babišův neoblíbenec má protikandidáta

Právě Říčař, který podle některých členů ANO nepatří mezi Babišovi oblíbence, dnes bude usilovat o to, aby obhájil post krajského předsedy. Získal dvanáct nominací na předsedu, ale na poslední chvíli získal prvního protikandidáta.

V pondělí ANO na Praze 1 nominovalo na předsedu také poslance Jana Řehounka.

„Dostal jsem nominaci na předsedu i místopředsedu ANO v Praze,“ potvrdil. „Po té debatě, která tam na sněmu proběhla, kdy Praha 1 řešila, jak si představuje další směřování, to je pro mě hozená rukavice,“ doplnil Řehounek.

Kritiky má současné vedení ANO v hlavním městě také na Praze 10. Tady je jednou z členek i bývalá pražská předsedkyně a nyní advokátka Radmila Kleslová.

„Nominace na předsedu a místopředsedu nám byly poslány. Čekala bych, že ke každému jménu bude alespoň uvedeno, z jaké oblastní organizace jsou, čeho chtějí ve funkci dosáhnout a kam chtějí Prahu posunout,“ uvedla Kleslová.

Členové hnutí ale jen dostali seznam lidí a u nich údaj, kolik získali nominací. „Navíc nám pražské vedení ANO neposlalo zprávu o hospodaření ani zprávu o činnosti,“ dodala Kleslová.

Úterního sněmu, který se už třikrát odkládal, se ale osobně neúčastní. Je podle svých slov v tuto chvíli v zahraničí.

Nominaci na první místopředsedkyni ANO v Praze získala také bývalá primátorka Adriana Krnáčová. Protikandidátem jí bude manažer Agrofertu Miroslav Nauč. Ten tento post obhajuje. Další dva řadoví místopředsedové Radomír Nepil a Karel Grabein Procházka již kandidovat nebudou

„Volební výsledky hnutí ANO v Praze úplně neuspokojivé nemělo. Je potřeba tedy navazovat na to dobré, ale zároveň přivést do vedení nové tváře,“ podotkl Nepil.

Exposlanec chce členy se silnými názory

Bývalý poslanec ANO Jiří Holeček, který vede hnutí v Praze-Dejvicích, pak říká, že by si dokázal představit mezi nominanty silnější kandidáty.

„S jasným a pevným názorem, kteří se nebojí hnutí očistit od členů, kteří sráží původní dobré jméno ANO. Takovým silným lídrem by mohla být například profesorka Helena Válková,“ míní Holeček.

Poslankyně ANO Válková ale mezi nominanty na předsedu nebo místopředsedu ANO v Praze zatím není. Slovo zatím je na místě, protože i večer na sněmu se můžou ještě objevit nové návrhy na šéfa pražského hnutí.

A tak někteří členové spekulují nad tím, co se stane, když na sněmu bude osobně přítomný i předseda Andrej Babiš.

„Já jsem spokojený s tím, že kandiduje Honza Říčař nebo Adriana Krnáčová. Za mě má v současné době klub zastupitelů v Praze dvakrát tak vyšší kvalitu, než jak vypadá poslanecký klub ANO,“ dodal bývalý ministr financí Ivan Pilný.

Podporu má současné vedení také třeba od předsedů ANO v Praze 9 Martina Hrubčíka a Praze 17 Martina Benkoviče.

Foto: hnutí ANO, Seznam Zprávy

Seznam nominantů před pražským sněmem ANO, který o víkendu posílala členům manažerka hnutí.

Reklama

Doporučované