Hlavní obsah

Pražské radnice mají dostat náhradu za výpadek peněz z hazardu ve školství

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Radnice pražských městských částí by mohly od roku 2024 dostávat náhradu za výpadek příjmů na odvodech z loterií a her prostřednictvím každoročních příspěvků na žáka.

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který ve čtvrtek projednají pražští zastupitelé. O peníze přijdou radnice na základě vyhlášky, která zakazuje provoz heren. Výpadek příjmů u radnic je očekáván v souhrnné výši asi 200 milionů Kč. Praha jako celek v letech 2019 a 2020 získala z hazardu každoročně okolo 420 milionů Kč.

V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší. Všechny herny by měly zmizet právě do roku 2024. Do budoucna budou povolena pouze kasina s tzv. živou hrou.

„V prvním pololetí roku 2024 dojde prakticky k úplnému výpadku příjmů hlavního města Prahy z podílu na části celostátního hrubého výnosu daně z technických her,“ píše se v dokumentu.

V současné době lze podle materiálu předpokládat, že ve třetím čtvrtletí 2023 a zejména pak prvním čtvrtletí roku 2024 skončí platnost většiny dosud vydaných povolení k provozu heren. Následně budou povolena pouze kasina, tedy provozovny, ve kterých je i tzv. živá hra, nejen výhradně herní automaty.

Náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) v minulosti ČTK řekl, že rozdělit kompenzace prostřednictvím příspěvku na školství se vedení města rozhodlo proto, že to má jasná pravidla a jde o nejspravedlivější ukazatel, který je navíc administrativně jednoduchý. O způsobu kompenzace již zastupitelé letos dvakrát jednali, ale na jeho konečné podobě se dosud neshodli.

Příspěvky na školství magistrát přiděluje podle počtu dětí v mateřských a základních školách, jejichž zřizovatelem jsou městské části. Počet je stanoven na základě zahajovacích výkazů školských zařízení k 30. září roku, který bezprostředně předchází roku běžnému; tzn. že například pro rok 2021 to bylo podle výkazů k 30. září 2019.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724. Počet heren se snižoval i v následujících letech. Vyhláška o hazardu, která začala platit v roce 2016, zakázala všechny herny v Praze. V provozu mohou být jen provozovny označené jako kasina. Zrušeny byly desítky heren.

Reklama

Doporučované