Hlavní obsah

Před 30 lety. Jaromír Bosák okupoval fakultu žurnalistiky a co psalo Rudé právo

Foto: Ústav pro českou literaturu AV ČR

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Anarchie a rozvrat nejsou naším programem

Prohlášení městského výboru KSČ v Praze k současné společensko-politické situaci v hlavním městě republiky. Program přestavby zahájený ze strany KSČ je ohrožen. Střed Prahy, pražské vysoké školy a divadla se staly místem, které se snaží zneužít k ohrožení reforem opoziční, protisocialistické kruhy. Do této nebezpečné hry jsou zapojování studenti, mládež, umělci. Nestydí se prosazovat své mocenské zájmy dokonce prostřednictvím dětí.

Pokračují demonstrace a studentské stávky

Na Václavském náměstí bylo v úterý přes 100 000 osob. V průmyslu, zemědělství a službách se pracuje. Budou prošetřeny okolnosti zásahu pořádkových sil ze 17. listopadu. V úterý pokračovaly na většině vysokých škol studentské stávky. Na velkém množství pražských středních škol se nevyučovalo. Stejně tak se nehrálo v divadlech. Naopak v průmyslu, zemědělství a službách se normálně pracovalo.

Co je a co není demokratické

Je to zase, zdomácněl u nás termín, který jsme znali pouze ze zahraničí – stávka. Někdy až mrazivé: stávka okupační. Pro stávku se zatím rozhodli nedostudovaní inženýři, doktoři a dokonce i čtrnáctileté děti. Před svými diváky prozatím zatáhla oponu mnohá divadla.

Pro lepší ovzduší v Praze

Ovzduší v Praze patří podle měření mezi to nejhorší v celé republice. Toto potvrzují údaje poskytované čas od času v odborném tisku. Před pěti lety byla situace v Praze přibližně na podobné úrovni jako v severočeském kraji, jenž je obecně pokládán za nejhorší, pokud jde o pevný spad a oxid siřičitý.

Zahraničí

Obnovené československo-chilské konzulární styky

Vláda ČSSR a vláda Chilské republiky se dohodly obnovit vzájemné konzulární styky na úrovni generálních konzulátů. Konzulární úřady zahájí činnost v souladu s s vídeňskou konvencí v hlavních městech obou zemí.

Řecko: Komunisté ve vládě

Došlo k domluvě představitelů hlavních politických stran. Ti se dohodli, že vytvoří společnou koaliční vládu. V této vládě budou zastoupeni kromě konzervativců také socialisté a komunisté.

G. Bush o schůzce

George Bush prohlásil, že do této chvíle nebyly větší možnosti k míru a snížení napětí mezi Východem a Západem. Setkání s M. Gorbačovem označil za historické. „Jsem přesvědčen, že nyní máme možnost v příštích několika letech skutečně posílit mír,” řekl prezident Bush.

Počasí

V ČSR v noci zataženo s nízkou oblačností. K ránu v západní polovině Čech místy déšť a možnost tvoření náledí. Nejnižší teploty 0 až –4 st., na západu kolem –6 st. Přes den oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť se sněhem. Nejvyšší teploty 2 až 5 st.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Jaromír Bosák

Český sportovní novinář a komentátor.

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

Tehdy jsem byl studentem fakulty žurnalistiky. V listopadu už jsem chtěl spíš přemýšlet o Vánocích a kdy konečně zase budou prázdniny. To všechno ale změnil 17. listopad.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Dozvěděl jsem se to z první ruky, protože jsem tam byl. Prošel jsem celou trasu od Albertova až na Národní třídu. Zůstal jsem tam až do konce a dostal jsem pořádně „našleháno” od policajtů. Do dneška přemýšlím, jestli mezi nimi byl i poslanec Ondráček. Bohužel se mi nestihli představit.

Zúčastnil jste se kromě demonstrace i stávky studentů žurnalistiky?

Samozřejmě, šéfoval jsem stávkovému výbrou. Hned den po událostech na Národní jsme se s kamarády sešli na koleji a ze schůzky vyplynulo, že jediným a nejlepším řešením je stávka.

Pak už se vše dalo do pohybu. Stávka začala v pondělí, rozhodli jsme se, že to bude okupační stávka (studenti spali v budově fakulty, pozn. red.). Dění, co následovalo, se pak už prakticky nelišilo od jiných škol. Rozdíl byl v tom, že my jsme byli fakulta žurnalistiky, tak se od nás čekalo, že budeme distribuovat tiskoviny nebo také sami něco psát. Jinak to na školách minimálně v centru Prahy probíhalo podobně.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se podle Vás myšlenky listopadu 1989?

Zhodnocení uplynulých třiceti let určitě nemůže být jednoznačné. Já vždycky budu tvrdit, že 17. listopad je nejdůležitější den mého života, protože bez toho bych určitě nemohl dělat práci, kterou teď dělám. Nemohl bych žít tak, jak chci já, musel bych žít podle někoho jiného. Svoboda rozhodování, konání a myšlení je pro mě naprostá priorita.

Je možné, že velká část lidí měla nereálná očekávání. Že za týden se budeme mít jako v Německu – vydělávat stejně a všichni budeme jezdit mercedesem. S tím se bohužel nedá nic dělat. Ti lidé asi nedokázali přemýšlet v nějakém delším časovém horizontu a reálných konturách.

Určitě nejsem spokojený se vším, co se tu za těch 30 let událo – hlavně z hlediska politiky. Když se podíváme, kdo „sedí na Hradě”. Člověk, který dnes šéfuje vládě, byl tehdy zcela evidentně na druhé straně jako agent StB a komunista. Z toho je mi samozřejmě nevolno, to nebudu zastírat. Nicméně to, že naše země je svobodná a že se zařadila na tu správnou stranu, je pro mě absolutní výhra, která spoustu těch negativ dokáže přetlouct. A i když bychom nejspíš za tu dobu našli spoustu negativních komentářů a špatných rozhodnutí čelních politiků, tak bych na 17. listopadu nic neměnil. Jediné, na co bych apeloval, kdybych měl tu moc, tak bych postavil komunistickou stranu mimo zákon a lidi, kteří páchali zlo, bych nechal potrestat. Jsem totiž toho názoru, že pokud máte možnost zlo potrestat a neuděláte to, tak máte podíl na tom, že to zlo bude pokračovat, pouze ve změněné podobě.

Vyzkoušejte si život v totalitě

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované