Hlavní obsah

Před 30 lety. Zkreslování dodávek odporuje socialistické morálce a režisérka Helena Třeštíková o listopadové euforii

Foto: Archiv Národní knihovny, Rudé Právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Tohle psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Článek

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Co odporuje socialistické morálce?

V Severočeském kraji je vyšetřován případ zkreslování dodávek konzumních brambor zemědělskými organizacemi. Konkrétně jde o fiktivní výkup záměnou krmných brambor za konzumní a podobně.

Skončily okresní konference JZD

Skončilo třetí a závěrečné kolo okresních konferencí JZD. Z jednání například vyplynulo, že zvýšením dodávek vápenatých hmot do půdy se v posledních 5 letech podařilo zastavit růst její kyselosti. Konference zároveň kriticky poukázala na problémy rozvoje socialistické soutěže a výrazný pokles aktivity vynálezců.

Aukce starožitných uměleckých předmětů

V neděli odpoledne se po mnoha letech konala v Praze na Slovanském ostrově aukce starožitných uměleckých předmětů. Organizátor akce, galerie Antikva Nova Praga, dražil například předměty ze skla a porcelánu. K mání byly také plastiky, historické zbraně, šperky, starobylé váhy, petrolejové lampy či dětské hračky.

Ze světa:

Zimbabwská delegace odcestovala

Parlamentní delegace Zimbabwské republiky vedená předsedou sněmovny Emmersonem Mnangagwou v sobotu odcestovala z ČSSR. Před odletem Mnangagwa poskytl rozhovor novinářům a mimo jiné ocenil možnost jednat s našimi nejvyššími stranickými a státními představiteli.

Let raketoplánu Atlantis zkrácen

Vedení amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se v sobotu rozhodlo uspíšit návrat raketoplánu Atlantis zpět na Zemi. Meteorologové totiž předpovídali příliš silný vítr v místě přistání na základně Edwards. Raketoplán nakonec přistane o dva oběhy kolem Země dříve, kdy jeden oběh trvá zhruba 90 minut.

Ze sportu:

Hokejová nominace

Předsednictvo výboru Svazu ledního hokeje ÚV ČSTV schválilo nominaci A-týmu Československa k utkání se Sovětským svazem ve dnech 30. října, 31. října a 2. listopadu. Ve výběru jsou brankáři Hašek, Bříza (náhradník Hartmann). V obraně se představí Stavjaňa, Ščerban, Procházka, Bača, Kadlec, Gudas, František Kučera, Pavlas a náhradníci Vykoukal s Tichým. V útoku pak budou hrát Cíger, Růžička, Svítek, Šejba, Kron, Janecký, Dolana, Jiří Kučera, Vlach, Jelínek, Haščák, Doležal, Lubina, Hosták, Petrovka. Jako náhradník je připraven Kampf.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Helena Třeštíková

Režisérka, dokumentaristka a pedagožka Helena Třeštíková o svém listopadu 1989.

Co jste tehdy dělala a jak vypadal váš život?

Já jsem v tu dobu byla režisérka krátkého filmu a měli jsme tam takovou partičku spřízněných duší, se kterou jsme chodili na různé demonstrace, takže jsme byli už v té době docela definovaní. Konkrétně 17. listopadu jsem byla se svým mužem na Albertově, ale když se vydal pochod na Vyšehrad, tak jsme se odpojili, protože jsme doma měli malé děti.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděla o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Tím zdrojem informací tehdy byl Hlas Ameriky, kde jsme měli zprávy, co se dělo. Hlavně na Národní. Já jsem v té době točila film s Jakubem Špalkem, což byl v té době jeden z takových studentských výrazných vůdců, a hned druhý den ráno k nám přiběhl domů a poreferoval mi. On byl na Národní třídě jedním ze zmlácených studentů, takže pak jsme se samozřejmě pohybovali na různých demonstracích, měli jsme tehdy různé aktivity ve filmovém klubu, například že jsme agitovali a roznášeli letáky a taková ta obvyklá činnost té naší bubliny.

Jak na tu dobu vzpomínáte? Účastnila jste se?

Tak já na to vzpomínám ráda, protože to bylo, jako když je hodně dlouho dusno a pak přijde bouřka a ten vzduch se začne pročisťovat, takový intenzivní pocit jsem měla. Byla to veliká euforie. Samozřejmě nějakou dobu ještě spojená s obavami, ale ta euforie převládala. Já jsem to prožívala strašně intenzivně, protože jsem měla pocit, že se toho nikdy nedožiji, a najednou to bylo tady.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

To by samozřejmě bylo na dlouhé povídání, asi se v něčem naplnily a v něčem ne. V mnoha směrech jsem kritická k současnosti, ale pořád si myslím, že to základní – pocit svobody slova – tady existuje. A to je podle mě to hlavní, že se lze svobodně vyjadřovat.

Reklama

Doporučované