Hlavní obsah

Před rokem se svět dozvěděl o první oběti nového koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

11. ledna loňského roku oznámily čínské zdravotní úřady, že ve městě Wu-chan zemřel 61letý muž nakažený novým typem koronaviru. Co o viru za rok jeho existence ve společnosti dosud víme?

Článek

Nový typ koronaviru se začal v jedenáctimilionovém Wu-chanu šířit v prosinci, nakazily se jím čtyři desítky lidí a jeden z nich, 61letý muž, se stal první obětí epidemie. Pacient, který již před nákazou trpěl četnými zdravotními problémy, zemřel na pneumonii a selhání srdce 9. ledna 2020. Úřady jeho smrt světu oznámily o dva dny později.

Zemřelý pacient byl častým návštěvníkem dnes již notoricky známého trhu ve Wu-chanu a byl hospitalizován poté, co ocemocněl těžkým zápalem plic. Také trpěl břišními nádory a chronickým onemocněním jater.

To, že se ve městě Wu-chan šíří nový typ koronaviru, čínské úřady poprvé veřejné oznámily na začátku loňského ledna, přestože se zřejmě v zemi pohyboval již v prosinci. Virus dodnes po celém světě infikoval více než 90 milionů lidí a zabil přes 1,9 milionu lidí.

Koronavirus se stále prudce šíří, ve většině případů tomu tak ale není v zemích, které již počátkem roku 2020 zavedly různé typy uzávěr, aby šíření nákazy omezily. Podle analýzy CNBC vycházející z dat Univerzity Johnse Hopkinse Čína průměrně hlásí dvě úmrtí denně, zatímco USA, kam se koronavirus rozšířil až později, hlásí průměrně 2637 úmrtí denně, v pátek dokonce poprvé od začátku pandemie oznámily více než 4000 úmrtí s koronavirem za jediný den.

Do začátku nového roku však existuje určitá naděje. Do celého světa se stejnou rychlostí šíří několik různých vakcín proti covidu-19, v některých zemích Evropské unie začalo očkování vakcínou společností Pfizer a BioNTech 27. prosince a očekává se, že do konce jara budou naočkovány nejrizikovější skupiny populace. Odborníci však předpokládají, že očkovací kampaně pravděpodobně neskončí do roku 2022.

Podle webu Deutsche Welle (DW) mezi hlavni potíže, které průběh onemocnění koronavirem zhoršují, patří vysoký krevní tlak, cukrovka, rakovina, selhání ledvin, cirhóza jater, astma a kardiovaskulární onemocnění. V zásadě však může závažný případ onemocnění postihnout kohokoli včetně mladých lidí.

„Když lidé na celém světě před 12 měsíci oslavovali silvestra, objevila se nová globální hrozba. Od té chvíle pandemie covid-19 vzala mnoho životů a obrovsky narušila rodiny, společnosti a ekonomiky po celém světě,“ stojí v prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) ke smutnému výročí.

„Zároveň pandemie ale vyvolala nejrychlejší a nejrozsáhlejší reakci na globální zdravotní krizi v historii lidstva. Charakteristickým znakem této reakce byla bezkonkurenční mobilizace vědy, hledání řešení a závazek ke globální solidaritě,“ píše WHO dále.

Jednou z klíčových otázek, na kterou ani po roce od začátku pandemie nelze nalézt uspokojivou odpověď, je původ viru. Úsili o zjištění pravdy totiž od začátku poznamenalo jednání Číny, uvádí web Japan Times. Země podle oficiálních údajů pandemii na své půdě zvládla velice dobře, stále však komplikuje nezávislé pokusy o vyšetření původu viru a nalezení odpovědi na otázky, jak se ve skutečnosti přenesl ze zvířete na člověka.

Wuchanské úřady se zpočátku snažily existenci viru zamlčet, následujících několik – pro zastavení epidemie –drahocenných týdnů strávily tím, že popíraly možnost přenosu viru z člověka na člověka. Za místo, kde se virus začal šířit, jednoznačně označily trh ve Wu-chanu. Několik prvních případů ale podle čínských dat na nyní uzavřený trh nemělo žádné vazby, což naznačuje, že pravý zdroj může být jinde.

Reklama

Doporučované