Hlavní obsah

Předpověď: Po italském je tu český scénář, kolaps nemocnic se blíží

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Nařiďte sami sobě lockdown a roušky noste i venku, říká Petr Ludwig. (Ilustrační foto)

Reklama

Před několika týdny správně předpověděl aktuální vývoj okolo covidu. Teď datový vědec, spisovatel a konzultant Petr Ludwig říká: Nemocnice brzy začnou kolabovat. Bez roušek nevycházejte ven.

Článek

Do tří týdnů budou v Česku kolabovat pod náporem pacientů i velké nemocnice, mrtvých může být do konce roku až 15 tisíc.

Tak zní predikce dalšího vývoje koronavirové epidemie, kterou zveřejnil datový vědec, spisovatel a konzultant Petr Ludwig. K podobným závěrům podle jeho slov došli také ostatní členové expertní skupiny Covid-Czechia, která vznikla pod záštitou rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka a situaci se věnuje více než půl roku.

Ludwig, který vystudoval informační a datové vědy se specializací na modelování a simulace komplexních systémů, sdílel prognózu současného vývoje už 20. září - téměř na den přitom jeho předpovědi vyšly.

„Lidé, a to i jinak skvělí lékaři, v prognózách intuitivně selhávají. Základ úspěšné prognózy je potlačit intuitivní lineární pohled a věřit číslům a exponenciále,“ míní Petr Ludwig.

Predikce Petra Ludwiga z 20. 9.

- 27. 9. bude kolem 800 až 1000 hospitalizací (nastalo o 1 den dříve)

- 6. 10. bude kolem 1600 až 2000 hospitalizací (nastalo o 1 den později)

- 15. 10. bude kolem 2400 až 4000 hospitalizací (nastalo o 3 dny dříve, 14. 10. dopoledne bylo již 2503 hospitalizací, jen za pondělí přibylo téměř 400)

Těžké období

V následujících třech týdnech podle něj dojde ke kolapsu nemocnic - malé přitom mohou čelit přetížení už v horizontu dnů, velké během týdnů. Už nyní ostatně některé regiony hlásí problémy - v minulém týdnu se k veřejnosti s prosbou o pomoc obrátila například nemocnice v Uherském Hradišti. Podle Ludwiga se budou přidávat další.

Počet úmrtí do konce roku může podle predikce být mezi 5000 a 15 000.

„Lidé bohužel budou umírat o samotě, na chodbách nemocnic a bez patřičné péče. Lékaři budou rozhodovat o osudu lidí podle věku, jak se dělo v Itálii,“ dodává s tím, že ve světě bude v tomto smyslu známý Wu Chan, Bergamo, New York a Česká republika.

Český scénář ale může být podle Ludwiga horší, protože mnoho lidí riziko nákazy popírá a vůle dodržovat vládní nařízení není tak velká. Prioritou přitom je snížit číslo R - indikátor toho, kolik lidí průměrně jeden infikovaný člověk nakazí.

Roušky i venku

„Nečekejte na vládu, než nařídí zákaz vycházení. Vycházejte jen v nejnutnějších případech. Neshlukujte se. Pokud musíte výjimečně ven, nevycházejte bez roušky. Roušky už měly být povinně i venku (snad vyjma lesa). Opět nečekejte, až to nařídí vláda. eRouška ani mytí rukou nás nespasí, vir se šíří hlavně kapénkami a ty je třeba zastavit buď vzdáleností, nebo kusem látky,“ dodává.

Vláda by podle něj neměla otálet se zavedením maxima možných opatření. Zavedení povinného nošení roušek na zastávkách MHD, které platí od úterý, podle něj nestačí. Nosit by je lidé měli kdekoliv - a to i přesto, že je riziko přenosu ve venkovních prostorách nižší.

„Dlouhodobě se ukazuje, že jsou roušky a dostatečná vzdálenost dvě nejúčinnější opatření, která máme. Vláda mnohá nařízení odkládala - brzdit teď bude stát hodně peněz a také hodně životů,“ dodal Ludwig v rozhovoru pro Seznam Zprávy a připomněl situaci, ke které došlo letos na jaře v New Yorku.

Úmrtnost se během největší krize zvýšila na šestinásobek obvyklých hodnot. V osmimilionovém městě v době největší krize mezi březnem a dubnem zemřelo 27 tisíc lidí, o 20 900 více, než bývá v období obvyklé. Už dřív o tom informoval například list New York Times.

Přísný lockdown

„Jsme na začátku a už teď jsou nemocnice přetížené a mnoho lékařů nemocných. I kdybychom to zastavili, k zatížení dojde. Pouze zmírňujeme dopad a v takovém případě je třeba použít všechny možné nástroje. Roušky patří mezi ty levné, které mají dobrou účinnost,“ dodává.

Aktuálně je v Česku povinnost nosit roušky ve všech vnitřních veřejných prostorách, ve veřejné dopravě i na zastávkách MHD. Část lidí přesto nařízení zpochybňuje a nedodržuje ho.

„Bohužel Češi jsou v tomhle mistři švejkování, v tom najít si důvod, proč porušovat pravidla,“ dodává expert.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který dodává údaje Ministerstvu zdravotnictví, je nyní reprodukční číslo asi 1,53. Pokud by se ho nepodařilo snížit, pak by denně přibývalo více než 460 hospitalizovaných s covidem, celkem by jich na konci měsíce bylo 10 700. Z toho zhruba 2200 pacientů by potřebovalo intenzivní péči.

Kapacity nemocnic v Česku budou každopádně na konci října vyčerpány i v případě, že se vyplní nejoptimističtější scénář vývoje epidemie koronaviru. Nejkrizovější scénář ústavu pak počítá se 1755 zemřelými a 22 000 nakaženými za den. Vyplývá to z neveřejné predikce ÚZIS, kterou jako první zveřejnily Aktuálně.cz a Deník N.

Reklama

Doporučované