Hlavní obsah

Předpověď: Co nás čeká v roce 2020 ve světě? A vlastně i mimo něj…

Foto: Youtube/Expo 2020 Dubai

Na ukázku létajícího muže láká na svém webu výstava World Expo 2020, která se poprvé v historii bude konat na Blízkém východě.

Reklama

Zahraniční redakce Seznam Zpráv přináší výběr předpokládaných událostí, které se v roce 2020 pravděpodobně zapíší do historie. Co by vám nemělo uniknout?

Článek

1. Brexit

V lednu to propukne. Britský parlament definitivně schválí brexitovou dohodu a 31. ledna země vystoupí z Evropské unie. Následovat bude přechodné období, během něhož chce londýnská vláda se sedmadvacítkou vyjednat smlouvu o volném obchodu. Stihnout to chce do konce roku 2020, což mnoha politikům a expertům připadá nereálné. Vyloučit se tak stále nedá tzv. tvrdý brexit, kdy by se vzájemné obchodování řídilo nejspíš podle pravidel Světové obchodní organizace.

2. Prezidentské volby v USA

3. Velká sportovní podívaná

Jednou z nejočekávanějších událostí příštího roku jsou i letní olympijské hry 2020 v Tokiu. Na 17denní svátek sportu se do Japonska upřou zraky celého světa mezi 24. červencem a 9. srpnem. V polovině června navíc začíná mistrovství Evropy ve fotbale. Bude se hrát celkem na 12 evropských stadionech, nejblíž českému fanouškovi bude Allianz Arena v Mnichově nebo Puskás Aréna v Budapešti. Euro letos oslaví 60 let od historicky prvního turnaje, od té doby se hraje v čtyřleté periodicitě.

Pro českého fanouška, který chce podpořit sportovce v národních barvách na světovém šampionátu, aniž by nemusel cestovat daleko, bude v roce 2020 ideální volbou MS v nohejbale. Hostit ho bude od 27. do 29. listopadu kongresové centrum O2 Universum v Praze a je více než pravděpodobné, že při vyhlašování vítězů zazní česká hymna. Češi v tomto sportu, který ostatně ve 20. letech 20. století založili, celosvětově dominují. Loni v rumunské Kluži opanovali všechny tři kategorie a dvě zlaté medaile vybojovali i na předešlém šampionátu v Brně v roce 2016.

4. Světová výstava v Dubaji

Slavná světová výstava se poprvé v historii odehraje na Blízkém východě – konkrétně v Dubaji. Spojené arabské emiráty se zároveň stanou první arabskou zemí hostící World Expo. Půjde i o první takovou událost v celém regionu MENA & SA, který zahrnuje Blízký východ, Afriku a jižní Asii – tedy oblasti, jejichž obyvatelé byli ještě ve 20. století předmětem světových výstav jako žijící exponáty v sektoru primátů.

Foto: czexpo.com

Takto by měl vypadat český pavilon na výstavě World Expo 2020.

World Expo se koná každých několik let, periodicita není stálá, nicméně naposledy se výstava uskutečnila v roce 2015 v Miláně a další bude až v roce 2025 v Ósace. Jednotlivé země včetně České republiky na ní ukazují světu svůj kulturní i technologický pokrok. V Dubaji začne 20. října a potrvá až do dubna 2021. Na svém webu láká například na ukázku křídel s motory, které umožní člověku lítat.

5. Nová nejvyšší budova světa?

Do světových událostí roku 2020 by se Spojené arabské emiráty mohly zapsat ještě minimálně jednou. Podle šéfa projektu s názvem Jeddah Economic City Mouniba Hammouda by měla v tomto roce vyrůst ve městě Džidda nová nejvyšší budova světa. Džidda Tower má mít 167 pater a výšku přibližně 1000 metrů. Současný nejvyšší mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji má 163 pater a měří 828 metrů.

6. Dobývání Marsu

Pokud se nic nepokazí, odstartují v roce 2020 hned čtyři vesmírné mise s cílem zkoumat rudou planetu. Mají je v plánu NASA, Čína, ESA ve spolupráci s Roskosmosem a Spojené arabské emiráty.

Čína se pokusí o úspěšné přiblížení sondy i přistání vesmírného vozítka na planetě. NASA tentokrát vyšle na Mars spolu s vozítkem i helikoptéru, jež se má stát prvním zařízením svého typu, které vzlétne mimo Zemi.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos vyšle k Marsu svou raketu s roverem Evropské vesmírné agentury, jehož úkolem má být napravit neúspěch z roku 2016 a úspěšně přistát. Spojené arabské emiráty spustí misi s názvem Naděje, v rámci níž pošlou k Marsu sondu, která má zkoumat atmosféru planety. Půjde o první sondu tohoto státu, která vycestuje mimo orbitu Země.

7. Nová africká metropole beze jména

Foto: Profimedia.cz

Současná fáze výstavby nové metropole Egypta.

V létě roku 2020 by se měl egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí s celou vádou přestěhovat do nového administrativního centra, oznámil to samotný úřad prezidenta v létě roku 2019. Město, které dosud nedostalo jméno, už se staví v poušti mezi Káhirou a Suezským průplavem. Stěhování vlády je součástí plánu první fáze osídlení města. To má být hotové někdy v polovině 20. let, kdy se má stát domovem zhruba sedmi milionů lidí.

8. ECO – měna patnácti zemí

Patnáct západoafrických zemí se v létě na summitu v nigerijské metropoli Abuja shodlo, že chce společnou měnu ECO. Už čtyřikrát odložený plán se posunul na rok 2020. Západoafrické země si od měny slibují konec finanční závislosti na bývalé kolonii Francii. Více než polovina z patnácti zemí v současnosti společnou měnu má, je jí ale frank CFA, který je pevně vázán na euro.

9. Futuristická vize

Co přinese rok 2020 na poli technologií? Na to se můžete podívat ve videopřehledu serveru Futurism. Hovoří se v něm například o tom, že 20 % světové produkce elektřiny bude pocházet z obnovitelných zdrojů, elektrická auta ujedou na jedno nabití 1200 kilometrů, hovězí vypěstované v laboratoři z živočišných buněk bude dostupné v supermarketech a proběhnou testy tvorby celých lidských orgánů z kmenových buněk, v každém velkém městě budou běžně jezdit auta s autonomním řízením a Čína postaví město, kde automobily nebudou naopak jezdit vůbec.

10. Nikdo nebude muset pracovat a každý bude mít helikoptéru

Foto: Popular Mechanics

Titulní strana časopisu Popular Mechanics z února 2020.

Zdá se vám tento videopřehled serveru Futurism až moc senzační na to, aby mohl být reálný? Není divu. Pochází totiž z roku 2017 a jak je známo, výhledy do budoucnosti mají do nadcházejících let tendenci přehánět, čím vzdálenější budoucnost, tím větší prostor pro odchylku od reality. Například v roce 1951 časopis Popular Mechanics předpovídal, že v roce 2020 bude mít každá rodina minimálně jednu helikoptéru. Dokonce ještě v roce 1996 časopis Time předpovídal, že ve 21. století Američané nebudou muset pracovat. Stroje měly být podle eseje v roce 2020 na tak vysoké úrovni, že zvládnou zajistit produkci i bez lidí. Průměrná americká rodina by si tak měla přijít až na 300 000 dolarů ročně bez práce.

Doufáme, že naše předpověď na rok 2020 bude přesnější. Svět je ale nevyzpytatelný a nějaké odchylky se určitě objeví.

Reklama

Doporučované