Hlavní obsah

Předsedkyně CDU nabídla rezignaci. Delegáti ji odmítli dlouhým potleskem

Foto: Shutterstock.com

Šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Reklama

Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie Annegret Krampová-Karrenbauerová v pátek na sjezdu strany v Lipsku prohlásila, že je ochotná skončit v čele strany. Ta v poslední době čelí ostré kritice od řady spolustraníků.

Článek

„Pokud jste toho názoru, že to Německo, jaké ho chci, není to Německo, jak si ho představujete vy, pokud jste názoru, že ta cesta, kterou s vámi chci společně jít, není cesta, kterou považujete za správnou, tak to dnes vyjádřete. Pak to také dnes skončeme. Zde a nyní," uvedla na sjezdu. Její pochyby o tom, zda je správnou osobností v čele strany, ale následně rozptýlil několikaminutový potlesk tisícovky delegátů. Ti jí tak svým gestem vyjádřili podporu.

Krampová-Karrenbauerová svým projevem rázně reagovala na rostoucí kritiku z posledních týdnů. Někteří křesťanští demokraté, kteří letos utrpěli hned několik dramatických volebních propadů, jí vyčítali třeba „bezobsažnou politiku” nebo otevřeně hovořili o tom, že by se neměla stát kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na kancléřku pro volby za dva roky.

Bývalá sárská premiérka Krampová-Karrenbauerová, která uznala, že uplynulý rok nebyl jednoduchý, dnes také své odpůrce vyzvala, aby se ve straně angažovali. Rozdílné názory podle ní patří k demokracii a mohou CDU pomoci k růstu.

Jeden z nich dal dnes najevo místopředseda poslanců CDU/CSU Carsten Linnemann, podle něhož se do budoucna křesťanští demokraté musejí znovu stát jasně rozpoznatelní a přesvědčivěji dávat najevo své postoje. Jasného profilu a pevného programového ukotvení se dovolával i předseda Mladé unie Tilman Kuban.

Hlasitý kritik kancléřky Angely Merkelové a bývalý šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz zase mluvil o potřebě vedení. Zároveň ale muž, který by podle řady pozorovatelů na kancléře rád kandidoval sám, vyjádřil loajalitu Krampové-Karrenbauerové i vládě. Ještě koncem října přitom Merz, jehož projev byl dnes umírněnější, než se čekalo, hovořil o „nečinnosti a nedostatečném vedení” ze strany Merkelové i o tom, že to „takhle nemůže jít dál”.

Reklama

Doporučované