Hlavní obsah

Předvolební kyberútoky na Bundestag. Němci ukázali prstem na Kreml

Foto: Profimedia.cz

Budova německého Spolkového sněmu.

Reklama

Berlín obvinil Moskvu z předvolebních kybernetických útoků cílených na poslance Spolkového sněmu. Incident nejspíš přispěje k dalšímu zhoršení německo-ruských vztahů.

Článek

„Rusko je odpovědné za kybernetické útoky na německý parlament,“ oznámila v pondělí na tiskové konferenci v Berlíně mluvčí ministerstva zahraničních věcí. Dodala, že spolková vláda disponuje věrohodnými informacemi, na základě kterých lze odpovědnost za kyberútoky připsat Rusku a jeho tajné vojenské služby GRU.

Německé instituce se letos staly terčem kybernetických útoků opakovaně. Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní roli civilní kontrarozvědky, během roku informoval o nejméně třech takových útocích na Bundestag.

„Skončete s nepřípustnými aktivitami“

Vláda v Berlíně dává intenzitu útoků do souvislosti s parlamentními volbami, které se v Německu konají v neděli 26. září. Německá diplomacie proto vyzvala Rusko, aby s takovými praktikami přestalo. „Spolková vláda se vším důrazem žádá ruskou vládu, aby okamžitě skončila s nepřípustnými kybernetickými aktivitami,“ uvedla v pondělí mluvčí.

Cílem útoků je podle Němců šíření dezinformačních kampaní, které mají ovlivnit veřejné mínění. Na poslance cílí útočníci takzvanými phishingovými e-maily za účelem vylákání osobních údajů.

Deník Handelsblatt upozorňuje, že Berlín už na Rusko ukázal prstem v minulosti vícekrát, tentokrát se ovšem odkazuje na „spolehlivé důkazy“. K rozsahu útoků nebo škodám se ministerstvo v pondělí nevyjádřilo.

Německý parlament čelil podle tajných služeb kybernetickým útokům několikrát, postiženi byli i vládní poslanci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie SPD. To, že stopy takových útoků často vedou do Ruska, říkají němečtí politici zcela otevřeně. Obětí hackerů se stala v roce 2015 podle německých médií i Merkelová, která Moskvu v souvislosti s kybernetickými aktivitami opakovaně kritizuje za porušování mezinárodního práva a evropských hodnot.

Na konci června kancléřka poslancům na Německo-francouzském parlamentním shromáždění řekla, že Evropská unie musí zorganizovat společný summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, protože by tak bylo mimo jiné možné šéfovi Kremlu přímo říci, že kybernetické útoky nejsou základem produktivního partnerství.

Reklama

Související témata:

Doporučované