Hlavní obsah

Přehled vládních změn: Odložení EET i obnova dopravy do zahraničí

Foto: vlada.cz

Vláda projednala novou kompenzaci pro podnikatele. O peníze mohou žádat finanční úřady i jednatelé malých firem. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Zahraničí se postupně pootvírá, rozhodla o tom na pondělním jednání vláda. Zároveň také schválila pomoc pro drobné podnikatele.

Článek

Od příštího týdne se obnoví mezinárodní osobní doprava. Železniční i autobusoví dopravci tak budou moci vyslat téměř po dvou měsících své linky do zahraničí.

Jde o jednu z věcí, kterou během pondělí schválila na svém jednání vláda.

„Neznamená to, že začnou jezdit všechny spoje, dopravci si budou muset vyhodnotit, co se jim ekonomicky vyplatí,“ řekl ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci s tím, že spoje budou určené především pro pracovníky.

Vláda si na pondělí také nechala ekonomická témata, zejména pak podporu drobných podnikatelů postižených mimořádnými opatřeními.

Schválen byl kompenzační bonus pro jednatele malých společností s ručením omezeným, kteří mohou žádat o pět set korun za den stejně jako živnostníci, a to za období od 12. března do 8. června. Maximálně tak bude možné čerpat až 44 500 korun.

„Pomoc je namířena pro aktivní společníky v čele malých eseróček, nikoliv pro firmy jako takové, ani pro pasivní investory. Pokud je žadatel společníkem ve více společnostech, ve kterých naplní podmínky programu, vznikne mu nárok na podporu pouze jednou,“ doplnila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Kompenzační bonus budou moci čerpat až dva jednatelé jedné firmy, případně více jednatelů, pokud půjde o rodinnou firmu.

V současnosti je v ČR přibližně 300 tisíc společností s ručením omezeným. Reálný odhad MF je, že z nich o kompenzační bonus v plné výši 44 500 Kč požádá cca 200 tisíc. To představuje negativní fiskální dopad necelých 9 miliard korun. Žádat nicméně může i druhý společník ve firmě, případně další rodinní společníci. Maximalistický odhad dopadu představuje 15 miliard korun.

Celou tiskovou konferenci po jednání vlády si pusťte ve videu:

Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

„Ale to je skutečně věštění z křišťálové koule, protože evidence neexistuje,“ dodala Alena Schillerová k cenovce tohoto opatření. Zároveň upozornila, že kompenzace je neslučitelná s programem Antivirus a Pětadvacítka.

Vláda také zvýšila ošetřovné pro živnostníky a to ze 424 korun za den na 500 korun na den. Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června. Dostat ji mohou rodiče dětí do 13 let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti.

„Došlo ke zvýšení u zaměstnanců,“ zdůvodnil Karel Havlíček, proč se ošetřovné navyšuje. Dodal, že byl vládou pověřen připravit opatření, které by měla pomoci všem firmám, které musí platit nájem, přestože je jejich provoz pozastavený. Pracuje s návrhem, že pokud si firmy vyjednají u pronajímatele slevu 30 procent, stát jim zaplatí 50 procent nájmu a firma doplatí zbylých dvacet procent.

Schváleno bylo také odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechny vlny do konce letošního roku. Opoziční poslanci přitom s podobným návrhem neuspěli koncem března. Tehdy se snažili prosadit, aby se odložilo EET u třetí a čtvrté vlny.

„Ideální stav to není,“ řekla k tomu Alena Schillerová, podle které mají teď podnikatelé důležitější problémy.

V úterý by se návrhem podle Schillerové měla zabývat Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze.

Vláda také měla projednat úpravu zákona, který by rozšiřoval pravomoce Ministerstva zdravotnictví. K jeho schválení nakonec nedošlo. Návrhu se nyní ujme Ministerstvo vnitra, které má lhůtu na zpracování do čtvrtka.

„Na vládě byla debata, jestli je vhodná tato varianta, nebo jít cestou ústavního zákona,“ podotkl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch také prezentoval další dvě výjimky z povinnosti nosit roušky. Jednu pro školáky ve třídách a druhou během pořizování fotografií.

Reklama

Doporučované