Hlavní obsah

Vojtěch si chce uvolnit ruce pro uzavření obchodních center či kadeřnictví

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předložil vládě nový návrh zákona o ochraně veřejného zdraví.

Reklama

aktualizováno •

Vláda Andreje Babiše přerušila návrh, jak změnit zákon o ochraně veřejného zdraví, který v době mimo nouzový stav dává nové pravomoci Ministerstvu zdravotnictví. Do čvrtka má s vlastním řešením přijít ministerstvo vnitra.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví chtělo posílit pravomoci v době epidemií, návrh je přitom reakcí na tu, která Česko zasáhla s novým typem koronaviru.

Jak se uvádí v návrhu zákona o ochraně veřejného zdraví, který předložil ministr zdravotnictví vládě, měl by mít resort nově (oproti nynější verzi zákona) možnost uzavírat širší okruh činností - například služby jako kadeřnictví nebo pedikúry.

Nejvíce se novela dotýká § 69, podle něhož už nyní může ministerstvo zakázat sportovní či kulturní akce, shromáždění či trhy, nebo také uzavírat zdravotnická zařízení či školy.

Nově jsou k těmto pravomocem přidány možnosti omezit či zakázat mimo jiné:

- činnosti obchodní nebo výrobní provozovny nebo provoz obchodního centra,

- provozování přírodního nebo umělého koupaliště nebo sauny

- provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, poskytování kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb nebo provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže nebo výroba kosmetických přípravků.

Prohlédněte si kompletní výčet v přiloženém návrhu novely:

Foto: Seznam Zprávy

Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví.

Zároveň by mělo mít ministerstvo nově možnost nařizovat lidem, aby nosili roušky nebo používali mycí a dezinfekční prostředky.

„Je to nezbytná součást bariérových a plošných opatření k zabránění šíření infekce v případě epidemie,“ píše se v návrhu, který projedná Babišova vláda.

Adam Vojtěch také připomněl, že už nyní může ministerstvo uzavřít školy nebo omezit provoz restaurací.

Dokument rovněž uvádí, že Ministerstvo zdravotnictví bude moci přikázat nemocnicím, aby mu poskytovaly potřebné informace.

„Dostupnost dat ze všech zdravotnických zařízení umožní efektivní využívání nástrojů pro izolaci nemocných osob a karanténu osob podezřelých z nákazy, možnost redistribuce sil a prostředků s následnou minimalizací rizika nedostupnosti diagnostické a léčebné péče,“ vysvětlilo ministerstvo.

Ministerstvo bude také moci přikázat nemocnicím, aby vyčlenily lůžka pro konkrétní pacienty.

„V rámci řešení epidemie musít dojít k restrukturalizaci zdravotnických zařízení, omezení plánovaných, odkladných operačních výkonů, vyčlenění lůžek pro akutní péči, vyčlenění zdravotnického personálu a oddělení k péči o nemocné postižené epidemií,“ napsalo Ministerstvo zdravotnictví ve zprávě k novele.

Vláda ale v pondělí projednání návrhu ministerstva zdravotnictví přerušila, Ministerstvo vnitra připraví do čtvrtka návrh dalšího postupu formou novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Případnou změnu ústavního zákona musí schválit Parlament. Pro musí být tři pětiny všech poslanců a následně tři pětiny přítomných senátorů.

Vláda chce návrh zákona v Parlamentu projednat během nouzového stavu, který skončí 17. května. S tím nesouhlasí předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten v České televizi uvedl, že si posílení pravomocí zasluhuje řádné, nikoli zrychlené projednání.

Vláda s novelou zákona o ochraně veřejného zdraví a s posílením pravomoci Ministerstva zdravotnictví přišla poté, co minulý týden neschválila Sněmovna prodloužení nouzového stavu do 25. května, jak kabinet požadoval, ale jenom do 17. května.

Premiér Babiš řekl, že vláda na rozhodnutí Sněmovny musí reagovat, protože jinak by po 17. květnu hrozilo, že nebudou respektovány restrikce, které chce však vláda zachovat kvůli obavě ze šíření koronaviru.

Tyto restrikce je totiž možné nařizovat jen podle krizového zákona, který upravuje fungování v době platnosti nouzového stavu.

Reklama

Doporučované