Hlavní obsah

První účet za koronavirus na trhu práce. Desítky tisíc nových nezaměstnaných

Foto: Profimedia.cz

Fronta před úřadem práce v Křenové.

Reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo statistiky nezaměstnanosti za duben podle údajů Úřadů práce. Nezaměstnanost roste sice pomalu, nápor však může teprve přijít.

Článek

Až o pět procentních bodů by podle MPSV mohla vzrůst nezaměstnanost v důsledku krize způsobené koronavirem. Její důsledky jsou viditelné již nyní, podle úřadů práce je v současné době bez zaměstnání 254 040 lidí, o 28 400 více než o měsíc dříve. Téměř 93 tisíc lidí pobíralo podporu v nezaměstnanosti, což je 37 % z evidence nezaměstnaných. Podle očekávání situace nejvíce zasáhla služby, jako jsou stravování a další profese, které byly přímo ovlivněné karanténními opatřeními.

Situace se navíc může dále zhoršovat, podle šéfky resortu Jany Maláčové již chodí avíza od velkých společností, že se chystají propouštět. „Máme i smutné zprávy o tom, že se chystají propouštět velké firmy jako Sokolovská uhelná, která plánuje propouštět až tisíc zaměstnanců,“ uvedla Maláčová na tiskové konferenci. Sama prý počítala s 41 až 45 tisíci nově evidovaných v dubnu, finální hodnota však byla bez pěti 53 tisíc.

Největší nárůst nezaměstnanosti hlásilo Chebsko, kde šlo až 50 %, na Praze-východ pak vzrostla nezaměstnanost o 36 %. Čísla navíc stoupala napříč republikou ve všech okresech. Celková nezaměstnanost tak poskočila o 0,4 procentního bodu na 3,4 %. Statistický úřad sice v minulém týdnu uváděl hodnotu na 2 %, obě instituce však mají jinou metodiku měření. Zatímco Úřad práce vychází z počtu registrovaných nezaměstnaných, které porovná s celkovou populací ve věku 15 až 64, statistici měří v domácnostech. V těch zjišťují obecnou míru nezaměstnanosti na základě metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) a výsledek je poměr mezi nezaměstnanými a ekonomicky aktivními.

Reklama

Související témata:

Doporučované