Hlavní obsah

Přehled: Co se od pondělí otevírá?

Foto: vláda.cz

Ministři Plaga, Havlíček a Arenberger na tiskové konferenci po jednání vlády.

Reklama

Přehled další vlny rozvolnění, která platí od pondělí 3. května.

Článek

Kabinet ve čtvrtek oznámil zbývající změny v protiepidemických opatřeních, které se odehrají od pondělí 3. května. Oproti původnímu plánu otevřou školy v dalších krajích. Vláda také oznámila pevné datum otevření maloobchodu a prodloužila povinnost testování ve firmách.

Školství

V pondělí 3. května se do mateřských škol plně a na druhé stupně základních škol rotačně vrací děti v dalších regionech. Původně to měly slíbeno jen děti v epidemicky nejlepších krajích – Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském. Ve čtvrtek ale vláda rozhodla, že se v daném režimu do školy vrátí i děti v Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v hlavním městě. Ve zbývajících regionech se děti do školy dostanou až o týden později, 10. května. Středoškoláci si na prezenční výuku počkají až do 17. května.

Služby a obchod

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že platí pondělní rozhodnutí vlády, že v pondělí 3. května otevírají služby péče o tělo, tedy především kadeřnictví a pedikúry. Otevřou i psí salony.

Vláda původně koketovala i s myšlenkou otevřít v pondělí zbývající služby a maloobchod, pokud by se celostátní počty nově nakažených dostaly na 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel v průměru za sedm dní. K tomu nakonec nedošlo a lidé s koupí nových bot či knih musí ještě týden počkat.

Kabinet však už potvrdil pevné datum otevření maloobchodu na pondělí 10. května, ke kterému dospěl po dohodě s epidemiology. „Dohodli jsme se na definitivním datu, aby měli podnikatelé jistotu,“ vysvětlil Havlíček.

Testování v zaměstnání

Pro všechny zaměstnavatele v Česku bude pokračovat povinnost jednou za sedm dní otestovat všechny zaměstnance antigenními testy. Původní termín ukončení byl k 30. květnu, vláda dnes rozhodla o jeho prodloužení do konce června.

Restaurace

Hospody a restaurace budou i v následujících dvou týdnech pokračovat v prodeji přes výdejové okénko. Restaurace se podle Havlíčka neotevřou dříve než 17. května, a to ani venkovní předzahrádky.

„Na vládě jsme to řešili, padala celá řada argumentů, ale převážil názor neměnit stávající schéma,“ vysvětlil Havlíček, když na tiskové konferenci reagoval na dotaz, zda by nebylo bezpečnější otevřít už venkovní předzahrádky, neboť u výdejových okének se lidé často hromadí. „To, že se tam nedodržují rozestupy, by nemělo být důvodem, abychom to uvolnili.“

Sport

Hlavní hygienička a zástupce Ministerstva školství zítra budou jednat o režimu volnočasových aktivit v regionech s dobrou epidemickou situací. Reagují tak na stížnost Skautů, kteří kritizovali vládu za to, že děti mohou sportovat ve sportovních oddílech, ale třeba ve skautských oddílech sportovat stále nemohou.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se vyjádřil také k umožnění návštěvy některých sportovních utkání fanouškům. „Když jsem se dozvěděl o tomto rozhodnutí hlavní hygieničky, nebyl jsem nadšený. Považuji to za nešťastné, a to jsem hodně diplomatický,“ uvedl. Proti tomuto rozhodnutí se ohrazovali třeba zástupci vysokých škol, kterým stále není umožněna prezenční výuka studentů na přednáškách.

„Toto je plně v gesci hlavní hygieničky. Byli jsme ujištěni, že výjimky tohoto typu se poskytují po celou dobu pandemie. Jestli je taková akce pilotem, nebo ne, to musí zodpovědět útvar hlavní hygieničky. Pokud by si nějaká vysoká škola zažádala o pilotní projekt přednášky na stadionu, bude určitě posouzen,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reagoval tak na tweet rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové, která vyzvala brněnské sportovní kluby, aby její škole půjčily své stadiony na přednášky. „Kapacitu 10 procent bohatě splníme!“ napsala.

Reklama

Doporučované