Hlavní obsah

Přehledně: Kam putují miliardy na covidové pomoci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stát spustil v souvislosti s koronavirovými opatřeními několik programů na podporu ekonomiky. Formou přímé pomoci a záruk jde o desítky miliard korun.

Článek

Co je dobré vědět?

V programu Pětadvacítka stát poslal živnostníkům přes 21 miliard korun.

Programy COVID I a II jsou už uzavřené.

Pomocí Antiviru vydala vláda podporu přesahující 20 miliard.

Je možné žádat o pomoc ve formě COVID III a COVID - Nájemné.

Pětadvacítka

Původně šlo o jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun pro osoby samostatně výdělečně činné jako kompenzace dopadů koronavirové krize. Sněmovna program prodloužila i po 30. dubnu, kdy měl původně končit. Pro OSVČ to znamenalo 500 korun denně.

K Pětadvacítce se podle dat Finanční správy, které pravidelné zveřejňuje na Twitteru, dostalo více než 917 tisíc OSVČ a téměř 80 tisíc společníků malých s. r. o. Celkem tato pomoc stála už více než 21,7 miliardy korun.

O pomoc navíc nově mohou žádat lidé, kteří pracují na dohodu. Podle odhadu ministryně financí Aleny Schillerové na podporu mohlo dosáhnout dalších 116 tisíc lidí.

Antivirus

Program podpory zaměstnanosti má pomoci firmám se mzdami svých zaměstnanců, pokud přišly o část příjmů kvůli koronaviru. Využít mohou Antivirus A, B a C. První jmenovaný se vztahuje na podniky, u kterých došlo k omezení provozu na základě opatření vlády a nařízení karantény hygieniky.

Antivirus třídy B je pro firmy, kterým vznikly překážky na straně zaměstnavatele kvůli hospodářským potížím souvisejícím s důsledky šíření koronaviru.

Poslední typ Antiviru se vztahuje na firmy do 50 zaměstnanců. Jde o odpuštění plateb odvodů na sociální pojištění za červen, červenec a srpen.

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí z 19. července Antivirus A a B využilo více než 57 tisíc firem. Česká národní banka tak vyplatila téměř 15 miliard korun na více než 730 tisíc zaměstnanců.

Ministerstvo dále uvádí, že Antivirus C využilo za červen 107 tisíc firem ze 186 tisíc možných. Taková pomoc se týká téměř tři čtvrtě milionu pracovníků. Resort Jany Maláčové tak podle svých odhadů vydal na podporu zaměstnanosti přes 20 miliard korun.

Programy COVID

Jako první pomoc spustila vláda programy COVID I a II, o které byl velký zájem a které byly rychle vyčerpané.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) přijala v programu COVID I celkem 3200 žádostí. Schválila jich ale jen asi 200 za celkem miliardu korun.

V rámci COVID II přijala ČMZRB téměř pět a půl tisíce žádostí o záruky. Banka jich vyhodnotila prozatím přes 90 %, schválila jich 3051 za více než 14 miliard korun.

„Vyhodnocování projektů v rámci programu COVID II je již v závěrečné fázi, nyní jsou schvalovány žádosti podnikatelům, kteří například ještě nemají schválený úvěr svou bankou,“ říká marketingový ředitel ČMZRB Michal Pluta.

Cílem COVID III je podpořit prostřednictvím ručení provozní bankovní úvěry podnikatelů do 500 zaměstnanců. Stejně jako ostatní programy míří na podporu firem, jejichž provoz omezila koronavirová opatření. Program stále běží.

Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytuje podporu formou portfoliové záruky spolupracujícím bankám. Maximální výše zaručovaného úvěru nesmí přesáhnout 50 milionů.

Celkem komerční banky přijaly přes 2800 žádostí v objemu 18 a půl miliardy korun. Schválených bylo zatím 854 z nich za celkem 4,72 miliardy. Příjem a vyhodnocování žádostí v komerčních bankách stále pokračuje, ministryně financí o ně očekává větší zájem na podzim. Připraveno má být 500 miliard.

Svůj dotační systém spustilo také hlavní město. Praha upravila evropský operační program Praha – pól růstu a vložila do něj nejdříve 600 milionů korun, částku později ještě o 46 milionů navýšila.

Podnikatelé vyčerpali COVID Praha během deseti minut. Celkem se sešlo 391 žádostí, schváleno jich bylo 308 a objem schválených zaručovaných úvěrů přesáhl 1,6 miliardy korun.

Podnikatelé se mohou také od 26. června ucházet o COVID - Nájemné. Program je určený pro podnikatele, kteří museli v důsledku karanténních opatření uzavřít své provozovny. Podmínkou pro úspěšnou žádost je nájemní smlouva, která byla uzavřena před 13. březnem tohoto roku. Stát následně vyplatí 50 procent z nájmu, jestliže podnikatel 20 procent sám zaplatí a 30 procent mu odpustí pronajímatel. Pokud je provozovna ve státním objektu, Ministerstvo průmyslu a obchodu proplatí 80 procent nájemného.

Ministerstvo prozatím schválilo přes 2300 žádostí za asi 312 milionů korun. Celkem se zatím podnikatelé ucházejí o pomoc za zhruba 1,2 miliardy. Resort přitom očekával zájem až 150 tisíc provozoven a na COVID - Nájemné měl připravených pět miliard.

Žádosti o proplacení části nájmu za duben, květen a červen je možné posílat do konce září.

Funguje také program COVID Plus, který je určený pro větší podniky. Podmínkou pro získání záruk je minimálně 250 zaměstnanců. Zároveň podíl vývozu na celkových tržbách v minulém roce musel dosahovat alespoň 20 procent.

Reklama

Doporučované