Hlavní obsah

Restaurace, zubaři, účetní. Na peníze z Antiviru si sáhli i známí právníci

Foto: Profimedia.cz

Uzavřená restaurace v Praze (Ilustrační fotografie).

Reklama

Přes padesát tisíc firem dosud z programu Antivirus vyčerpalo přes 6,2 miliardy korun. Nejčastěji jde o společnosti s ručením omezeným a fyzické osoby podnikatele se zaměstnanci. Ukázaly to analýzy společnosti CRIF a MPSV.

Článek

O pomoc z programu Antivirus, v němž stát přispívá firmám na výplaty zaměstnanců, aby je nemusely propustit, žádaly nejvíc menší společnosti. Najdou se však i firmy s více než 10 tisíci zaměstnanců. Nejčastěji jde o „eseróčka“ a zhusta o společnosti provozující restaurace a pohostinství. Vyplynulo to z informací od společnosti CRIF, která exkluzivně pro Seznam Zprávy analyzovala zveřejněné údaje o podpoře.

Podle analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se do 22. května do programu přihlásilo 53 046 podniků, ke stejnému datu bylo vyplaceno 6,2 miliardy korun na podporu 647 784 zaměstnanců. O účast v Antiviru tak zažádal každý pátý podnik, který odvádí pojistné na sociální zabezpečení alespoň za jednoho zaměstnance. Úřad práce uzavřel dohodu o účasti v programu s 52 585. Zbývající necelá pětistovka žadatelů buď ještě dodává potřebné doklady, nebo s úřadem nekomunikuje.

Podle MPSV přes polovinu žádostí podaly firmy z odvětví velkoobchodu, maloobchodu a opravy aut, odvětví ubytování, stravování a pohostinství a zpracovatelského průmyslu.

„Překvapila nás zubní péče, specializovaná ambulantní zdravotní péče, ale také účetnické a auditorské činnosti a daňové poradenství nebo právní činnosti. Ty jsme skutečně mezi velmi početně zastoupenými nečekali,“ komentoval zjištění analytik CRIF Jan Cikler.

Zejména u poradenských firem by se dalo předpokládat, že budou mít v současné krizi práce nad hlavu. Realita ale není černobílá, jak se ukazuje. Mezi žadateli se objevila i velká auditorská firma KPMG nebo třeba Administrace insolvencí CITY TOWER známých advokátů Jaromíra Císaře a Pavla Smutného.

Ze zdravotnických zařízení o pomoc žádaly například i vyhlášená pražská klinika Asklepion, protonové centrum v nemocnici Na Bulovce, Nemocnice Nový Jičín či síť Fresenius Medical Care pro pacienty s onemocněním ledvin.

Mezi žadateli bylo nejvíce malých podniků. Více než čtyři pětiny žadatelů (81,8 %) měly jednoho až deset zaměstnanců. Velikosti žadatelů odpovídá i jejich právní forma podnikání. Více než dvě třetiny jsou společnosti s ručením omezeným (68,7 %), téměř čtvrtinu žadatelů tvoří podnikající osoby (23,5 %). A pouze 4,4 % tvoří akciové společnosti, píše se v analýze MPSV. Z hlediska právní formy Jana Ciklera svou četností překvapilo zastoupení spolků (469) a obecně prospěšných společností (105).

Mezi nejpočetnější skupiny z hlediska obratu patří firmy od jednoho do 30 milionů korun obratu za rok.

„V přepočtu na 1000 obyvatel okresu bylo podpořeno nejvíc subjektů se sídlem v Praze, v Brně a Ostravě – jde o největší města. U fyzických osob podnikatelů nejsou rozdíly tak výrazné. Největší počet podpořených podnikatelů v přepočtu na obyvatele okresu je v Chebu, pak v Bruntále a v Písku,“ uvedl analytik firmy CRIF.

Program Antivirus je otevřený pro všechny zaměstnavatele bez ohledu na velikost jejich podniku, právní formu nebo odvětví jejich podnikání. Z firem už dříve oslovených Seznam Zprávami se do něj se přihlásily například i pivovary Staropramen a Plzeňský Prazdroj nebo společnosti Orea Hotels, Pytloun Hotels, cestovní agentura Invia, Metrostav, Škoda Auto či sázková kancelář Tipsport.

„O Antivirus jsme žádali pro zaměstnance umístěné do karantény a režimu zkrácené práce. Počet žádostí byl v dolních desítkách,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Podle zástupce Tipsportu Václava Sochora Antivirus ani zdaleka nepokryje ztráty, které v důsledku koronavirové krize firma má.

Reklama

Doporučované