Hlavní obsah

Přehledně: Koho se bude týkat paušální daň

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie

Reklama

Návrh zákona, který počítá se zavedením takzvané paušální daně, v pátek podpořila Sněmovna. Od příštího roku ji budou moci využít živnostníci a podnikatelé s ročním příjmem do 800 tisíc korun.

Článek

Jeden formulář, jedna platba. Od 1. ledna příštího roku by podle návrhu, který schválila vláda a podpořila Poslanecká sněmovna, živnostníci měli mít možnost využít paušální daň. Hlavní podmínkou je, aby nebyli registrováni k platbě DPH a aby jejich roční příjmy nepřekročily 800 tisíc korun. Původní návrh počítal s milionem korun.

Co je dobré vědět?

– Výše paušální daně pro rok 2021 bude 5740 korun měsíčně.

– Paušální daň se bude skládat z daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojistného.

– S přihlášením k ní už nebude možné uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy.

– Vstup do paušálního režimu placení daní bude dobrovolný.

Výše paušální daně pro příští rok je stanovená na 5740 korun za měsíc. Částka se skládá ze tří částí: zdravotní pojistné činí 2514 korun, daň z příjmů 100 korun a sociální pojistné 3126 Kč. Právě poslední jmenované pojistné se meziročně zvyšuje o 15 procent. Celkově podnikatel nebo živnostník odvede státu za rok 68 880 korun. Kdo se rozhodne využít paušální daň, nebude muset podávat ani daňové přiznání, ani přehledy pojistného.

Přihlášení k paušální dani bude dobrovolné. Kdo tak učiní, nebude moci uplatňovat žádné další slevy a úlevy, jakými jsou například sleva na děti, na manžela či manželku nebo sleva na studenta.

Vyšší důchody pro OSVČ

Z průzkumu společnosti Median ze září minulého roku vyplývá, že až 78 procent živnostníků a drobných podnikatelů s ročním obratem do milionu korun by zavedení paušální daně uvítalo. „Čím větší obraty podnik má, tím zajímavější je paušální daň pro daného podnikatele,“ píše se také ve zprávě Medianu.

Ministerstvo financí na svém webu odhaduje, že do systému by se mohlo přihlásit přibližně 127 tisíc lidí. Podle vládního návrhu by měly odvody na pojistné každý rok růst podle vývoje průměrné mzdy. Stejný princip funguje u záloh i v dnešní podobě.

Ministryně financí Alena Schillerová si od paušální daně také slibuje budoucí vyšší starobní důchod pro živnostníky, kteří budou odvádět vyšší sociální pojistné. „Většina z nich dnes platí jen nezbytné minimum,“ upozornila. Možnost dobrovolně si přispívat vyšší částku na pojistné na důchodové pojištění živnostníkům zůstane.

Reklama

Doporučované