Hlavní obsah

Přehledně: Roušky v obchodech a MHD. Co bude od středy v Praze povinné?

Foto: Shutterstock.com

Od středy budou v Praze platit nová hygienická nařízení.

Reklama

Od středy 9. září začnou v Praze platit nová epidemiologická opatření kvůli stále šířící se nákaze covidem-19. Mimo jiné budou muset restaurace a bary o půlnoci zavřít své provozovny a roušky budou kromě MHD povinné i v obchodech.

Článek

Předminulý týden hygienici umístili Prahu na semaforu koronaviru do druhého stupně rizika, který značí počínající komunitní přenos. To znamená další zpřísnění mimořádných opatření.

„Případy bez vazby na známý zdroj nákazy se ve sledovaném období pohybují okolo hranice 30 % z celkového počtu hlášených případů. S ohledem na nárůst případů je však i počet případů bez známého zdroje nákazy vyšší než v minulém hodnoceném období,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Od středy bude povinné nosit roušku v obchodech a v prostorách obchodních center. Nadále budou také povinné ve všech prostředcích městské hromadné dopravy, v metru, v nádražních budovách včetně nástupišť, ve všech vnitřních prostorách Letiště Václava Havla a také na úřadech určených pro styk s veřejností. Roušky také zůstávají povinné v budovách zdravotnických a sociálních služeb.

Pražská hygienická stanice také nařídila omezení provozoven stravovacích služeb. Restaurace a bary budou muset zůstat zavřené od půlnoci do šesti hodin ráno. Nařízení se však nebude týkat provozoven, které nejsou určeny pro veřejnost, tedy především jídelen. Povolen je také okénkový prodej a prodej jídla s sebou, kdy zákazník nevstoupí do provozovny.

Od 14. září se k pražským opatřením přidá také zákaz pohybu bez roušky ve společných prostorách školních budov. To znamená, že pedagogové i žáci budou muset mít nasazenou roušku například v chodbách a na toaletách. Nařízení se však nevztahuje na pracovníky nebo děti v mateřských školkách.

Co se týče opatření momentálně platících na celém území ČR, jsou od 1. září roušky povinné ve všech prostředcích MHD a meziměstské dopravy. Stejně jako v Praze také na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních hromadných akcích nad 100 účastníků a v souvislosti s blížícími se volbami také ve volebních místnostech.

Z nařízení jsou i nadále vyjmuty osoby s mentálním postižením a také děti mladší dvou let. Do výjimky spadají také pracovníci a ubytovaní v internátech a budovách mládeže.

Od prvního září je také zkrácena minimální doba karantény. Ta nyní čítá místo čtrnácti jen deset dnů.

V rámci cest do zahraničí vede ministerstvo zdravotnictví seznam rizikových zemí. V současnosti jsou nejrizikovějšími zeměmi Španělsko a Rumunsko. Při přicestování z těchto zemí je povinné kontaktovat hygienickou stanici a podstoupit test na koronavirus. Ministerstvo také v minulých týdnech vydalo důrazná doporučení ohledně cestování do Chorvatska a Francie, kde se epidemiologická situace zhoršila. Obě země ale zatím zůstávají „zelené“.

Stále platí doporučení hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví o dodržování základních hygienických pravidel, jako je mytí rukou, používání dezinfekce a také nošení roušek tam, kde nelze dodržet rozestupy alespoň 2 metry.

Reklama

Související témata:

Doporučované