Hlavní obsah

Přejmenovat náměstí není provokace, ale přátelské gesto, říká Němcovova dcera

Foto: Profimedia.cz

Žanna Němcovová, dcera zavražděného ruského politika Borise Němcova

Reklama

Pojmenování náměstí po svém zavražděném otci si v pražské Bubenči nenechá ujít. Žanna Němcovová je ostatně v českém hlavním městě častým hostem. Už dvakrát tam na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy uspořádala Letní školu žurnalistiky a sociokulturních studií Borise Němcova. Novinářka působící v Deutsche Welle v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že umístit před velvyslanectví Ruské federace náměstí pojmenované po ruském opozičním politikovi není žádná provokace.

Článek

Jaké jsou vaše pocity ohledně toho, že Praha bude mít náměstí Borise Němcova, a to hned před ambasádou Ruské federace.

Jsem radě hlavního města Prahy za toto rozhodnutí velmi vděčná. Je to velká pocta pro naši rodinu a pro mnoho Rusů, kteří podporují politické názory mého otce. Boris Němcov byl pro-demokratický ruský politik, který za své kariéry zastával různé funkce na regionální i celonárodní úrovni, včetně vysokých pozic v ruské vládě.

Mezi lety 1997 a 1998 byl místopředsedou ruské vlády. Celou dekádu byl jedním z lídrů ruské opozice. Zavraždili ho z čistě politických důvodů.

Myslím, že je logické, že se náměstí Borise Němcova objeví v Praze právě před ruskou ambasádou coby připomínka jeho odkazu a toho, co udělal pro Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný ruský politik Boris Němcov

Očekáváte, že pojmenování náměstí po vašem otci vyvolá oficiální reakci Moskvy, nebo to Ruská federace bude jednoduše ignorovat?

V téhle věci je složité něco předpovídat.

Někteří lidé v Česku mluví o zbytečné provokaci. Co byste jim vzkázala?

Slovo provokace se obecně používá příliš často a v mnoha případech se nepoužívá správně. Zatím jsem nezaznamenala žádné relevantní argumenty, proč by mělo být rozhodnutí místního orgánu o přejmenování náměstí před ruskou ambasádou provokací.

Podle mě je provokací státem podporované obrození Stalinova kultu v Rusku. O čem se tady bavíme je přátelské gesto evropské metropole směrem k Rusku a významný signál směrem k ruské společnosti.

Jaký vzkaz podle Vás Praha tímto krokem vysílá světu?

O tom se už ve světových médiích hodně psalo. Praha není prvním městem, které se rozhodlo uctít památku mého otce. Od roku 2017 má Boris Němcov náměstí ve Washingtonu a parky ve Vilniusu a Kyjevě. Je strašně důležité, že se v této problematické době rozhodla přidržet demokratických tradic.

Když se vrátíme k vraždě vašeho otce, můžeme vrcholné představitele ruského státu činit zodpovědnými za tento zločin?

Můžeme konstatovat, že prezident Putin za tento čin nese politickou odpovědnost, a to v první řadě proto, že vražda nebyla důkladně vyšetřena. Spolu s mými právníky Vadimem Prochorovem a Olgou Michajlovovou máme důvod se domnívat, že do zločinu mohli být přímo zapleteni čečenský prezident Ramzan Kadyrov a bývalý velitel jednotek ruského ministerstva vnitra Viktor Zolotov. Policie tyto osoby nikdy nevyslechla.

Moje žádost o jejich vyslechnutí byla zamítnuta, podobně jako další moje žádosti. Náš přístup se opírá o to, že odsouzený střelec Zaur Dadajev měl podle vyšetřovacího spisu sloužit u praporu rozmístěného v Čečně, který je součástí jednotek ruského ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z mnoha demonstrací v Rusku na památku Borise Němcova

Na Západě se povědomí o vraždě Borise Němcova zdá být stále celkem vysoké. Jak je tomu ale v samotném Rusku?

Jde o nejvíc sledovanou vraždu v moderní ruské historii. Zájem o tento čin je pořád velký. K pátému výročí vraždy Borise Němcova se plánuje po celém Rusku řada vzpomínkových akcí. 29. února projde Moskvou Němcovův pochod, kterého se hodlám sama zúčastnit.

Nejste v pokušení napsat na ruskou ambasádu s použitím její nové adresy?

Až budu mít formální důvod tam napsat, tak to udělám. Nejsem ale ten typ člověka, který by potřeboval druhé „vytrollit“.

Reklama

Doporučované