Hlavní obsah

Přejmenovávací diplomacie: američtí senátoři chtějí náměstí Li Wen-lianga

Foto: Profimedia.cz

Čínská ambasáda v americkém Washingtonu možná bude sídlit na náměstí pojmenovaném po čínském whistleblowerovi.

Reklama

Přejmenování ulic před ambasádami jako nový diplomatický trend. Američtí senátoři navrhují, aby prostranství před čínskou ambasádou neslo jméno po čínském doktorovi, který jako první upozorňoval na nebezpečí koronaviru.

Článek

Li Wen-liang byl čínský doktor, který se proslavil jako whistleblower, tedy ten, jenž jako první upozorňoval veřejnost, že nový typ koronaviru je nebezpečný. Američtí senátoři přišli s návrhem, který by měl uctít památku oftalmologa, jenž sám zemřel na následky onemocnění. Vyjadřují tím také jasné politické protičínské stanovisko.

Prostranství před čínskou ambasádou v americkém Washingtonu chtějí zákonodárci přejmenovat na náměstí Li Wen-lianga. „Nedopustíme, aby se jeho jméno zapomnělo,“ řekl podle britského deníku The Guardian republikánský senátor Tom Cotton. Krok podporují další senátoři, například republikán Marco Rubio.

Není to poprvé, kdy se američtí senátoři snaží přejmenovat náměstí před čínskou ambasádou na protest proti krokům čínské politiky. V roce 2014 navrhli, aby se prostranství přejmenovalo na náměstí Liou Siao-poa. Podle držitele Nobelovy ceny za literaturu, čínského disidenta, který byl uvězněn za své názory.

Návrh se dokonce dostal do Kongresu, tam však ustrnul i poté, co tehdejší prezident Barack Obama řekl, že návrh bude vetovat kvůli udržení dobrých vztahů s Pekingem. Čína tehdy reagovala protinávrhem, že by se adresa americké ambasády přejmenovala na ulici Edwarda Snowdena po whistleblowerovi a bývalém zaměstnanci CIA, který vynesl informace o sledování elektronické a telefonní komunikace.

Dnes jsou Spojené státy americké epicentrem koronavirové nákazy, která se původně šířila z Číny. A stále není úplně jasné, jakou roli v šíření viru hrál čínský režim a cenzura. Kritika Číny se ozývá i z nejvyšších pater americké politiky, a nejen té americké.

Přejmenovávání ulic a náměstí na místě, kde sídlí ambasády, není neobvyklé. Ruská ambasáda ve Washingtonu už dva roky sídlí na ulici Borise Němcova. Stejnou adresu mají ruská velvyslanectví v Litvě nebo na Ukrajině. A po velkém kritikovi Putinovy politiky, kterého zavraždili před pěti lety v Moskvě, se jmenuje i náměstí, kde sídlí ruské velvyslanectví v Praze.

České souvislosti

V únoru letošního roku se o přejmenování bubenečského náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova zasloužila předložená petice. Vše prošlo přes Radu hlavního města Prahy i zastupitelstvo a na výročí Němcovovy smrti náměstí za přítomnosti politikovy dcery pražští politici oficiálně přejmenovali.

Krok českých politiků však na ruské straně vyvolal negativní reakce. Ruští diplomaté změnili oficiální adresu velvyslanectví na Korunovační 34, tedy na místo jiné budovy stejného úřadu. Přímo v Rusku reagoval mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Připomněl Pražanům, že by místo ruského opozičníka měli uctívat sovětské vojáky, kteří pomohli osvobodit Prahu od nacistů.

Česko-ruská roztržka pokračovala rozhodnutím starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře odstranit sochu maršála Koněva z bubenečského náměstí Interbrigády. Postava maršála Koněva vyvolávala dlouhodobou kontroverzi vzhledem k jeho rozporuplné historické úloze.

Moskva zareagovala mimo jiné návrhem o přejmenování moskevské stanice metra Pražská na Maršála Koněva. Na vážnější reakci než je přejmenovávání ulic a náměstí však upozornil týdeník Respekt, který zjistil, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu chce trestně stíhat české politiky za odstranění sochy kontroverzního maršála. Ondřej Kolář, ale také pražský primátor Zdeněk Hřib a řeporyjský starosta Pavel Novotný pak čelí bezpečnostnímu ohrožení a jsou pod policejní ochranou.

Reklama

Doporučované