Hlavní obsah

Premiér Babiš má dočasnou náhradu za ředitele GIBS, kterého dotlačil k odchodu

Premiér Babiš má dočasného šéfa GIBS.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Michala Murína, který působil u policie 36 let, nahradí dočasně Lenka Haderková, dosavadní šéfka právního oddělení GIBS.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš má dočasnou náhradu za odcházejícího ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

Ten oznámil svůj odchod z postu šéfa GIBS poté, co ho právě Babiš pár týdnů předtím k rezignaci vyzval.

Murín končí v čele inspekce, která hlídá práci policistů nebo příslušníků vězeňské služby, v pondělí. Místo něj bude dočasně pověřena řízením Lenka Haderková. S ní se Babiš setkal v pondělí odpoledne.

Haderková, která u GIBS pracuje od roku 2012, uvedla, že i když je její mandát časově omezen, čekají na ni neodkladné úkoly.

„Je zřejmé, že důvěryhodnost i samotné fungování GIBS utrpělo trhliny, které představují prostor pro zásadní zlepšení a jsem připravena nezbytné kroky k němu provést či alespoň je zahájit,“ prohlásila.

Haderková řídí právní oddělení GIBS a byla jedním ze šesti lidí, které premiér před několika dny oslovil. Překvapivě mezi nimi nebyl ani jeden z Murínových náměstků: Martin Šilhavý a Milan Špaček.

Haderková dočasně povede Generální inspekci bezpečnostní sborů až do doby, než bude vybrán nový ředitel.

Vláda v pondělí oznámila, že vyhlásí výběrové řízení. Do něj se bude moct přihlásit prakticky každý. Vítěze má nakonec vybrat odborná komise a posoudit Poslanecká sněmovna.

Babišova vláda tak odmítla druhou možnost. Podle této varianty mohla vyhlásit takzvané nabídkové řízení. Toho by se mohly zúčastnit jen policejní špičky.

Murínovo jméno na odposlechu

Murín v březnu prohlásil, že na něj Babiš tlačil, aby skončil. Nejprve to odmítal. Jenže premiér pak začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Navíc Ministerstvo financí spustilo v inspekci kontrolu. Babiš pak mimo jiné uvedl, že nemá k řediteli důvěru.

Seznam loni popsal, že Murínovo jméno se například objevilo také v kauze fotbalového bosse Miroslava Pelty. Ten se na odposlechu chlubil svými kontakty právě na Murína.

Inspekce, kterou dosud vedl, se v jiném případě rovněž zajímá i o roli současného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

GIBS podle posledních informací prověřuje také tři investigativní novináře - Sabinu Slonkovou, Jaroslava Kmentu a Janka Kroupu. Zajímá se konkrétně o jejich články, v nichž popsali kauzy, které souvisí s premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

Doporučované