Hlavní obsah

Sobotka: Babiš by měl sám rezignovat. Babiš: Není důvod, na rozdíl od premiéra jsem úspěšný

Bohuslav Sobotka při oslavách 1. máje řeší, zda odvolat Andreje Babiše z vlády.

 

Reklama

Jak se v úterý rozhodne ve věci ministra financí? Předseda vlády zatím mluví v náznacích.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka naznačil, že je připraven navrhnout odvolání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše z křesla ministra financí. Během prvomájových oslav lídr ČSSD řekl, že už si prostudoval Babišův dopis, kde obhajuje svou kauzu s korunovými dluhopisy.

V úterý plánuje premiér oznámit další postup. Zatím mluví jen v náznacích, ale prý chce dát odpověď na otázku, která je podle něho základní: „Jde o to, jestli v České republice můžeme dovolit mít ministra financí, který je vážně podezřelý z toho, že se snažil v několika případech šidit stát na daních."

Sobotka zároveň vyzval předsedu hnutí ANO, že by vládu měl opustit sám: „Andrej Babiš by tu situaci velmi jednoduše mohl vyřešit sám. Je to jeho problém, jeho minulost, která v tuto chvíli zatěžuje vládní koalici a komplikuje fungování vlády. Je na něm, aby se zachoval jako chlap a tu situaci vyřešil," řekl premiér.

Vicepremiér Babiš v pondělí odpoledne na prvomájové veselici svého hnutí na lodi Nepomuk v Praze premiérova slova odmítl: „Nevidím nejmenší důvod, proč bych měl rezignovat. Já mám v politice velmi dobré výsledky narozdíl od pana premiéra," řekl Babiš reportérce Seznam Zprávy.

Podívejte se, co říká Andrej Babiš na adresu Bohuslava Sobotky.

„Já jsem splnil úkol, který mi dala Sněmovna a do třicátého dubna jsem se vyjádřil. Vůbec nerozumím tomu, proč mě pan premiér vyzval ještě před tím, než četl moji odpověď, tak mi to tak připadá, že to vlastně ani nechce slyšet. Já to vnímám jako zoufalství ČSSD, která má nějaké preference, za každou cenu se teď soustředí na mě a chce mě dostat z politiky. Pan premiér poškozuje celou vládu," dodal Babiš.

Nedělejme z něj „oběť", zní z ČSSD

Někteří lidé z vedení ČSSD před vyhozením Babiše z kabinetu varují. Obávají se, že premiér tím vytvoří z Babiše oběť spiknutí. Sobotka je nicméně podle svých blízkých přesvědčen, že v současné situaci už prostě musí „něco udělat".

Podobnou situaci totiž řešila ČSSD před rokem během jiné Babišovy aféry - s fintou na získání dotace na Čapí hnízdo. Tehdy si sociální demokraté miliardáře ve vládě nechali. A výsledek? Preference hnutí ANO dál rostly, zatímco sociální demokracie od té doby klesá.

Reklama

Související témata:

Doporučované