Hlavní obsah

Babiš doručil dopis do Sněmovny. Počítá, že mu Sobotka nebude rozumět, je „dost odborný"

Vedení ČSSD se radilo, jak naložit s Babišovou odpovědí Sněmovně.

 

Reklama

Jak vypadá krize mezi ANO a ČSSD den po ostrých vystoupeních jejich šéfů?

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) doručil dopis, ve kterém vysvětluje na žádost poslanců některé okolnosti svého podnikání, elektronicky i fyzicky do Sněmovny. Novinářům ve Sněmovně řekl, že podle svého názoru všechno vysvětlil, ale očekává, že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to stačit nebude. Předseda vlády svými neustálými útoky zásadně poškozuje vládu, řekl Babiš.

„Dopis je, myslím, velice odborný. Ten, kdo nepodniká, nebo se téhle problematice nevěnuje, tak to možná úplně nepochopí. Já tam znovu potvrzuju, že je to od ledna velice dobře a pečlivě organizovaná kampaň," uvedl.

Chování Sobotky, který Babiše ve čtvrtek znovu vyzval k vysvětlení některých zásadních otázek kolem jednokorunových dluhopisů či jeho podnikání, označil Babiš za nestandardní. „Je to škoda, že pan premiér poškozuje vládu," řekl.

Sociální demokracie předtím dala najevo, že si nechá několik dní na analýzu dopisu, řekl po ranním zasedání grémia ČSSD ministr vnitra a první místopředseda strany Milan Chovanec.

Chovanec novinářům řekl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) špičky strany informoval o současné situaci. „Premiér nám řekl nějaký svůj postoj, ve své podstatě čeká na ten dopis, musí se s ním seznámit, nějak ho zanalyzovat, dřív než 2. nebo 3. května to nebude," uvedl.

Sobotkovo ultimátum: Pusťte si záznam premiérova brífinku:

Tisková konference premiéra Bohuslava Sobotky.Video: Seznam Zprávy

Babiš dostal v březnu od Sněmovny čas, aby do konce dubna objasnil vážné pochybnosti z daňových úniků.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) novinářům ve Sněmovně řekla, že současná situace je jí nepříjemná. „Protože v podstatě trochu i veřejnost může vnímat, že se na vládě neustále hádáme. To tak není, ta vláda fungovala," uvedla.

Jak odpověděl Andrej Babiš na ultimátum. Pusťte si záznam:

Video: Seznam Zprávy

Babiš v dopisu napsal, že považuje všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kritika, které čelil kvůli nákupu jednokorunových dluhopisů Agrofertu nebo prodeji svých firem společnosti, je podle něj založena na lžích.

ODS: Sobotka má Babiše odvolat

Ani posledním dopisem adresovaným Sněmovně podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy nerozptýlil ministr financí Andrej Babiš (ANO) pochybnosti o svém podnikání. Premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka tak podle něj nemá jinou možnost, než Babiše odvolat. „Na tahu je nyní premiér. Teď už vyčerpal možnosti řečnění a musí jednat," uvedl v tiskovém prohlášení.

„Ministr financí z velké části zopakoval pouze své dřívější argumenty a do svého vysvětlení zahrnul pouze to, co sám chtěl, nikoliv vše, co by pochybnosti o jeho podnikání a finančních transakcích rozptylovalo," popsal Fiala svůj pohled na dokument. Místo vysvětlení vidí v listu útočení na kritiky.

Reklama

Doporučované