Hlavní obsah

Přerov bude letos investovat do oprav domů na TGM i cyklostezek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do rekonstrukce dvou domů na náměstí TGM, do stavby cyklostezky v Palackého ulici či do úprav vodního ekosystému v místní části Předmostí hodlá v letošním roce investovat přerovská radnice.

Článek

Podle vedení města sice poznamená investice koronavirová krize, nezastaví se ale všechny plány. Na investice jsou vyčleněny desítky milionů korun, sdělili zástupci radnice.

Na Masarykově náměstí čeká oprava takzvaný Blažkův dům, kde má být centrum pro začínající podnikatele. „V tuto chvíli se připravují podmínky pro výběr zhotovitele stavebních prací, který zajistí opravu domu, jenž nepřijde o svůj dobový ráz. Do rekonstrukce a vybavení půjde zhruba 80 milionů korun, na investici žádáme dotaci z evropských zdrojů,“ uvedl primátor Petr Měřínský (ANO). Součástí domu budou kanceláře, zasedací místnost i konferenční sál pro 60 lidí, bude zde i vybavená dílna.

Rekonstrukce čeká i budovu bývalého Emosu, který se přemění na sídlo magistrátu. „Máme za sebou workshop s pěti ateliéry, které jsme vybrali. Do konce ledna nám architekti představí své návrhy, jak by objekt mohl vypadat, a my se rozhodneme pro jeden z nich,“ uvedl primátor. S opravou se však počítá až v příštím roce.

Město letos předpokládá také stavbu cyklostezky v Palackého ulici, která přijde na 14,6 milionu korun, očekávanou investicí je rovněž částečné propojení cyklostezky mezi ulicemi Velká Dlážka a Hranická. „Náklady na stavbu cyklostezky pod železniční tratí, takzvaného cyklotubusu, činí podle rozpočtu 16,3 milionu korun. Město na stavbu získalo dotaci ve výši 11,34 milionu,“ uvedla náměstkyně Hana Mazochová (ANO).

Investovat chce radnice i do rekonstrukce chodníků či výstavby nového přechodu pro chodce v Durychově ulici. „Dlouho vyhlíženou investicí je rovněž oprava lávky přes mlýnský náhon Strhanec u pečovatelského domu na Kopaninách za tři miliony korun, která začne s prvními jarními dny. A do stejné lokality míří i dalších 23,6 milionu korun na stavbu komunikace, která po celkovém dokončení propojí Kopaniny s Lipnickou ulicí,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Letos půjde zatím o první etapu.

V Předmostí jsou plánovány úpravy vodního ekosystému. „Je zpracována projektová dokumentace a podána žádost o dotaci na revitalizaci chovného rybníku za 12 milionů 700 tisíc korun,“ doplnil náměstek Michal Zácha (ODS). Projekt myslí i na opravu cest na jižním a západním břehu, zpevnění těchto břehů, jejich ochranu proti bobrům a odbahnění vodní plochy.

Větší investice míří do místní části Dluhonice, kde obyvatelé očekávají slíbené kompenzace za to, že v blízkosti obce povede dálnice. V plánu je rekonstrukce chodníků a s tím související doplnění parkovacích ploch za 1,8 milionu korun. Chystá se zde také rozvojová lokalita pro výstavbu rodinných domů a budovat se má také společná cyklostezka, která povede z Přerova podél areálu Prechezy až do Dluhonic.

Reklama

Doporučované