Hlavní obsah

Přerov nechal vysadit na městském hřbitově 1300 keřů, upravil i čestné hroby

Ilustrační foto.

Reklama

Na přerovském městském hřbitově je 1300 nových keřů. Okrasné dřeviny kopírují architekturu hlavní budovy. Nový je i závlahový systém, který bude rostlinám dávkovat potřebné množství vody.

Článek

Město se zaměřilo také na úpravu pietních míst v místních částech, nové zeleně se dočká například hřbitov v Předmostí či v Henčlově.

Městský hřbitov slouží Přerovanům od listopadu roku 1877, nově osázená plocha kopíruje architekturu budovy do písmene A, ve které je umístěna již 34 let smuteční síň. „Brslen, levandule, nízké jehličnany a další rostliny jsou proto vyvedeny rovněž do tvaru trojúhelníku. Zvolili jsme druhy stálozelené, tedy celoročně olistěné,“ uvedla Lenka Zábojníková z Technických služeb města Přerova. Město nechalo osázet také čestné hroby významných přerovských osobností a plochu vsypové loučky u kolumbária, kde nyní kvetou červené vřesy.

Zahradníci mysleli také na hřbitov v Předmostí, kde do konce příštího týdne nová zeleň u hlavního vstupu, která by měla zároveň zpevnit svah pod místem posledního odpočinku. Změny se plánují také v Henčlově, kde byly na hřbitově před časem vykáceny letité túje. V navržené nové výsadbě jsou jehličnany a půdopokryvné rostliny, doplnila Lenka Zábojníková.

Přerovský městský hřbitov slouží Přerovanům od listopadu 1877, kdy však měl podstatně menší rozlohu. Nyní zabírá plochu 52 631 metrů čtverečních a disponuje 10 tisíci hrobovými místy a 600 místy v kolumbáriu, každoročně je tu vybudováno podle Chalupové zhruba 30 nových hrobových míst, převážně urnových. Na ploše hřbitova je také pět vsypových louček a čtyři kaple. Dominantou nové části hřbitova je smuteční síň z roku 1987, jejíž opravu město plánuje již dlouho. Náklady má vyčísleny na 40 milionů korun, které by padly na zateplení, výměnu oken, elektrorozvody, topení či osvětlení. Kvůli situaci v souvislosti s pandemií koronaviru se však radnice loni rozhodla tuto investici z finančních důvodů odložit na později.

Reklama

Související témata:

Doporučované