Hlavní obsah

Přes 200 milionů z pražské městské firmy bylo vyvedeno do ciziny, říká obžaloba

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Obchody Pražské plynárenské skončí před soudem.

Reklama

Žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství popsal nové detaily v kauze daňového úniku při obchodech městské firmy hlavního města.

Článek

Soud chce na začátku června otevřít mimořádný daňový případ, který souvisí s obchody Pražské plynárenské. Tedy společnosti, která je stoprocentně vlastněná hlavním městem.

Kauza způsobila loni mezi stranami pražské koalice roztržku. Jde o případ, při němž Pražská plynárenská - jak tvrdí vyšetřovatelé - přišla na DPH o více než 204 milionů korun.

Obžalován z krácení daně a z legalizace výnosů z trestní činnosti byl v této souvislosti Lakhbir Singh Sandhu. Brit, který se řadu let živí jako obchodník s plynem a který je od loňského ledna v Česku ve vazbě. Do ní se dostal poté, co do České republiky přicestoval dobrovolně na žádost Pražské plynárenské a finančního úřadu.

Nové detaily přináší obžaloba, do níž mohly Seznam Zprávy nahlédnout.

Sandhu byl zaměstnán jako obchodník s komoditami v britské společnosti B&A Capital Limited, která patří do holdingu Američana Shaveze Ijaze Awana. Ten v říjnu 2014 nechal založit i českou B&A Capital Trading. Brzy nato se jí otevřely dveře k velkému obchodu.

Začala obchodovat s Pražskou plynárenskou při dodávkách plynu z německé burzy. Od dubna do října 2015 za to inkasovala podle obžaloby 970 milionů korun.

Specializovaný finanční úřad přitom zjistil několik pochybení. Kontroloři třeba uvedli, že společnost B&A Capital Trading nebyla vůbec na německé burze registrována.

Takže i když jí Pražská plynárenská zaplatila téměř miliardu korun, plyn do Prahy dodávala mateřská společnost B&A Capital Limited, která sídlí ve Velké Británii.

Podle žalobce Ondřeje Trčky z vrchního státního zastupitelství Pražská plynárenská faktury přijala v domnění, že obchoduje s českou firmou a chtěla pak uplatnit DPH.

„Tím, že faktury pro společnost Pražská plynárenská byly vystaveny jménem české společnosti B&A Capital Trading Lakhbir Singh Sandhu způsobil, že společnost Pražská plynárenská ke škodě České republiky neoprávněně uplatnila nárok na odpočet daně v souhrnné částce 204 093 007 korun,“ uvedl Trčka.

Sandhu tvrzení obžaloby o své roli v příběhu rozporuje. Říká, že svou práci, obchod s plynem prostřednictvím takzvaných shipper kódů, podrobně popsal policii už loni v lednu. A na jeho obhajobě se od té doby nic nezměnilo.

„V obžalobě není jediný důkaz o jakékoli aktivitě pana Sandhu ve vztahu k trestnému činu v celém tomto procesu. Ve třinácti svazcích ze sta, které nás státní zástupce a soud nechali k dnešnímu dni prostudovat a k dalším nás přes opakované žádosti pustit nechtějí, žádný takový důkaz není také,“ uvedl jeho obhájce Jiří Slováček.

Stamiliony, které Pražská plynárenská za plyn posílala, neskončily podle obžaloby přímo u firmy B&A Capital Trading. Putovaly k dalším společnostem. Ty sídlily většinou na virtuálních adresách, kde jsou běžně přihlášeny desítky nebo stovky dalších firem. Neplatily daně a s finančním úřadem nekomunikovaly.

„Finanční prostředky z bankovních účtů byly dále rozeslány na několik desítek účtů různých společností z Lotyšska, Kypru, Černé Hory nebo Polska. Tím bylo znemožněno identifikovat platby pocházející z bankovního účtu společnosti B&A Capital Trading, respektive z bankovního účtu společnosti Pražská plynárenská,“ uvedl žalobce.

Část těchto peněz - konkrétně 37,5 milionu euro - pak nakonec skončila na účtech firmy Intelion Services Limited v Černé Hoře a v Hongkongu.

A z nich, jak zjistili vyšetřovatelé, byly odeslány švýcarské společnosti Vitol. „Částka, kterou společnost Vitol obdržela, odpovídá ceně zemního plynu bez DPH, který byl prodán společnosti Pražská plynárenská,“ popsal Trčka v obžalobě.

Brita soud z vazby nepustil

To, že se Brit na svobodu nedostane, před několika dny potvrdil také Vrchní soud v Praze. Podle něj hrozí, že Sandhu odcestuje do Velké Británie, protože v Česku nemá žádné zázemí. Právě ve své zemi se ale Sandhu chce starat o svou dceru, jejíž matka pro své psychické onemocnění péče o ni schopna není.

„Městský soud tvrdí, že nelze předvídat, zda Velká Británie bude své občany k trestnímu stíhání a případně výkonu trestu vydávat i po Brexitu,“ uvedl Slováček.

„Právní realita je přitom opačná a dlouhodobě známá. S Brexitem přitom nijak nesouvisí - Velká Británie své občany trestnímu stíhání do České republiky vydává dlouhodobě na základě desítky let platné bilaterální smlouvy a bez ohledu na své členství v Evropské unii,“ dodal Slováček.

Reklama

Doporučované