Hlavní obsah

Přes 95 procent světové populace dýchá znečištěný vzduch. Loni kvůli tomu zemřelo šest milionů lidí

Zprávu každoročně vydává americký Health Effects Institute.Video: Reuters

 

Reklama

Podle nejnovější zprávy o stavu světového ovzduší zemřelo v roce 2016 na následky znečištění přes 6 milionů lidí. Největší nárůst nezdravých částic ve vzduchu byl zaznamenán v Indii, Pákistánu a Bangladéši.

Článek

Více než 95 procent světové populace dýchá znečištěný vzduch. Vyplývá to z letošní zprávy o stavu světového ovzduší, kterou každoročně vydává americký Health Effects Institute. Nejhorší je situace v nejchudších zemích světa.

V roce 2016 podle zprávy zemřelo na následky dlouhodobého vystavení nezdravému vzduchu 6,1 milionů lidí. A to zejména na následky infarktu, mozkové mrtvice, rakoviny plic a chronických plicních onemocnění. Znečištěný vzduch je podle institutu čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na světě.

Zpráva dále uvádí, že za téměř 50 procent všech úmrtí spojených s nezdravým ovzduším je zodpovědná Čína nebo Indie. Zatímco Číňanům se pomalu daří množství znečištěného vzduchu redukovat, Indie zaznamenává opačnou tendenci. Spolu s Pákistánem a Bangladéší patří mezi země s nejprudším nárůstem nezdravých částic ve vzduchu od roku 2010.

Studie se zaměřila také na účinky spalování tuhých paliv uvnitř domácností. Ty zahrnují vytápění dřevem, koksem nebo černým a hnědým uhlím a vedou ke znečištění vzduchu uvnitř budov. V roce 2016 mu bylo vystaveno dvě a půl miliardy lidí, tedy každý třetí člověk na světě.

Počet lidí spoléhajících na tuhá paliva ale pomalu ubývá. Zatímco v roce 1990 je využívalo 3,6 miliardy lidí, v roce 2016 to bylo o 1,2 miliardy méně. Z výsledků studie také vyplývá, že 92 procent obětí znečištění pocházelo ze zemí s nízkým nebo středním příjmem.

Reklama

Doporučované