Hlavní obsah

Přesnější než lidské ruce. V Brně pro odstranění nádorů nově používají „renesanční“ roboty

Brněnští lékaři nově operují nádory s robotem.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně nově používají pro operace národů robota Da Vinci. Systém je přesnější a šetrnější k pacientovi. V Česku jich zatím funguje devět. Jeden přístroj stojí šedesát milionů korun.

Článek

Má jméno renesančního umělce a ulehčuje operace zhoubných nádorů. Robotický systém Da Vinci se postupně rozšiřuje v Česku. Přístroj za 60 milionů korun koupil také Masarykův onkologický ústav v Brně.

Špičkové zařízení pro léčbu rakoviny se stalo devátým pracovištěm v Česku, které roboty používá k odstraňování rakovinných nádorů. Využívají jej odborníci v oblasti chirurgie, urologie a gynekologie. „Je to celosvětový trend, konečně máme systém také v naší nemocnici,” sdělil šéf ústavu Jan Žaloudík.

Speciální přístroj Da Vinci lékař řídí pomocí pohyblivého joysticku. U ovládací konzole dokonce může sedět i mimo sál. Čtyři speciální ramena nahrazují ruky chirurga a provádí zákrok.

Lékaři si robotickou metodu pochvalují. „Přináší mnoho výhod. Lékař díky přístroji vidí zasaženou část ve 3D zobrazení ve vysoké kvalitě. Ramena jsou mnohem pohyblivější než lidská zápěstí. Díky menším operačním ranám nejsou takové krevní ztráty. Metoda je šetrnější, jizvy jsou menší a hojí se rychleji. Nevýhoda samozřejmě je, že lékař nevyužije hmatový vjem, ale rychle si na to zvykne,” popsal přednosta brněnské Kliniky operační onkologie Roman Šefr.

Lékaři chtějí touto metodou v brněnském ústavu zvládnout až 250 operací ročně. Záleží, jak budou zákroky proplácet pojišťovny. Brněnští doktoři už jedenáct let operovali s roboty, ale museli dojíždět do Nemocnice Mostiště asi 60 kilometrů od Brna.

Robota mají kromě Mostiště například v Praze, v Ústí nad Labem, Olomouci nebo v Hradci Králové.

Brněnský ústav pořídil téměř za pět milionů i nízkoteplotní sterilizátor pro robota a koupí i operační stůl pro robotickou operativu za tři miliony. Vše platí sám. Masarykův onkologický ústav ročně navštíví kolem 200 tisíc lidí a je tam hospitalizovaných 10 tisíc pacientů.

Reklama

Doporučované