Hlavní obsah

Přesunutá motorkářská show i koncerty. Konec uznávání testů bortí plány

Foto: Shutterstock.com

Do společnosti jen s očkováním nebo po prodělané nemoci. Posouvají se kvůli tomu první akce. (Ilustrační snímek)

Reklama

Některé koncerty a show se přesouvají, další pořadatelé zvažují, jak reagovat. Důvod? Od pondělí budou moci na společenské akce vyrazit jen lidé s očkováním nebo po covidu a pořadatelé řeší, jak naložit s neočkovanými fanoušky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Největší vnitřní motorkářská show FMX Gladiator Games ohlásila v reakci na nová vládní opatření a konec uznávání testů posun termínu o půl roku. Namísto 27. listopadu se přesouvá až na 28. května. Podle PR manažerky i proto, že neočkovaní diváci psali přímo pořadateli.

„Za dva dny, co je oficiální, že to od pondělka platí, tak dorazilo 150 až 200 mailů od lidí, kteří nebyli očkovaní a kteří by nemohli dorazit. Je to výročí, nechceme je o to ochudit,“ vysvětlovala Seznam Zprávám změnu Lenka Netušilová s odkazem na to, že jde o dvacátý ročník.

Přesouvá se i koncert skupiny Jelen, který se měl konat v O2 universum 8. prosince. Nový termín je příští rok 10. dubna.

Karlovarský koncert podle manažerky Gabriely Pánkové odkládá i kapela Wohnout. „Pořadatel říkal, že to nechce riskovat, a že nechce řešit, co udělat s lidmi, kteří si koupili vstupenku a nejsou očkovaní,“ vysvětlila manažerka. U dalších koncertů to podle Gabriely Pánkové bude záležet právě na pořadatelích, samotná kapela hrát chce. „Nechceme koncerty přesouvat, i když vzhledem k tomu, jak se teď lidé bojí, tak asi skončí akce v minusu,“ vysvětluje manažerka kapely.

Městské divadlo v Brně plánuje neočkovaným divákům a těm, kteří neprodělali nemoc, dávat za zakoupené vstupenky dárkové poukazy ve stejné hodnotě. „Přičemž doba, během níž je mohou následně uplatnit, bude rok a půl,“ líčí mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Současnou situaci velmi kritizuje ředitel Hudebního divadla Karlín Egon Kulhánek.

„Odhaduji, že kdybychom se pokusili vlastními silami kompenzovat škody divákům, kterou způsobil někdo jiný, skončí to naší totální finanční katastrofou. Po skoro dvou letech chaosu, nejsme v kondici saturovat diletantská rozhodnutí vlády. Doporučíme divákům aby vstupenky poskytli svým blízkým, kteří jsou očkovaní, nebo aby nám doložili, že se očkovat nemohou. V případech, kdy to nebude možné, budeme hledat východisko ve společném postupu s diváky a to vůči tomu, kdo ten chaos způsobil,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy ředitel Kulhánek.

Kompenzace?

V pondělí se má otázkou, jak se budou kompenzovat společenské akce, zabývat i vláda. „Chceme jednat o kompenzacích na vládě, především pro pořadatele,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Během příštího víkendu má podle plánu ve Zlíně na zámku proběhnout Zlín Design Market. Pořadatelé pracují s tím, že pouštět budou pouze očkované. „Prostě to budeme muset udělat takto. Jsme rozhodnutí akci udělat, určitě to nebudeme rušit,“ popisuje Kateřina Martykánová, PR manažerka Zlínského zámku.

Výstaviště Praha se podle informací Seznam Zpráv zamýšlí i nad tím, jestli je v současné situaci společensky odpovědné pořádat přehlídku děsivých čertů s názvem Krampus show, která má proběhnout příští sobotu.

„Nicméně v současné chvíli vše běží dle plánu,“ komentuje covid situaci Jan Stanko, člen představenstva Výstaviště Praha, a odkazuje na aktuální informace na webu a sociální síti Facebook.

Už ve středu Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha, uvedl, že na nejbližší zápas Evropské konferenční ligy se dostanou jen očkovaní permanentkáři s rodinami.

V úterý za účasti očkovaných diváků a těch, co jsou v ochranné lhůtě po nemoci, sehraje zápas i hokejová Sparta Praha.

„Z našich statistik vyplývá, že 80 procent fanoušků na stadionu je očkovaných. Věříme, že toto číslo i nadále poroste,“ říká generální manažerka HC Sparta Praha Barbora Snopková Haberová.

Reklama

Doporučované