Hlavní obsah

Převoz, nebo porodnice? Hledá se viník v případu poškozeného zdraví holčičky, hejtman chce dokumentaci

Vedení Pardubického kraje chce požádat o kompletní zdravotnickou dokumentaci rodinu novorozence, který má po údajném zanedbání péče v Pardubické nemocnici trvale poškozené zdraví. Případ má prošetřit Ministerstvo zdravotnictví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komplikovaný převoz, nebo zanedbaná poporodní péče? Pardubický kraj ve čtvrtek jednal o případu miminka, které se od matky při porodu nakazilo streptokokem. Rodina viní lékaře Pardubické nemocnice z toho, že pozdě provedli potřebná vyšetření. Holčička nejspíš kvůli nákaze bude mít doživotní následky.

Článek

Rodiče nyní na nemocnici podávají žalobu, ta však chce společně s ministerstvem prošetřit i převoz rodičky.

Zájem na tom podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) mají všechna pracoviště, která s pacientkou byla v kontaktu. Hejtmanství teď bude rodinu žádat o souhlas s poskytnutím veškeré zdravotní dokumentace. „Rádi bychom ji poté k prošetření předali ministerstvu zdravotnictví,” dodal. Jde podle něj o jedinou cestu, jak k výsledku dospět dřív, než věc prošetří policie.

„Informace, které má každá ze stran, jsou kusé. Jedna věc je transport a jedna věc je to, co následovalo potom,” shodl se s ním hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Akutní stav?

Kde se tedy stala chyba? Na to zatím žádná ze zúčastněných stran nechce odpovídat. Ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald ale naznačil, že viníkem zdaleka nemusí být pouze lékaři z Pardubic. „Je pro mě nepochopitelné, že pokud pacientka byla v areálu rychnovské nemocnice, nebyla vyšetřena,” dodal.

Záznam čtvrteční tiskové konference, kterou svolal Pardubický kraj. Chce požádat rodinu o poskytnutí kompletní zdravotnické dokumentace, aby případ mohli vyšetřit odborníci z Ministerstva zdravotnictví.Video: Seznam Zprávy

Opatrnější byl ve vyjádření ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička. „Jestli se stala chyba, nemůžeme jednoznačně tvrdit. Víme, že došlo k tragédii, ale určitě teď nechci nikoho obviňovat,” řekl. V jeho nemocnici žena docházela do poradny, o miminko se také postarali po propuknutí komplikací spojených se streptokokem.

Podle Gottvalda se musí především zjistit, v jakém stavu rodička při převozu sanitkou byla. „Informace mohou být rozporuplné – zda se jednalo o akutní stav, či nikoliv. Bez detailů by bylo předčasné hodnotit. Pokud by ale šlo o aktuní stav, zařízení nesmí pacienta odmítnout. I když se maluje a kapacita je omezena, minimálně jedno porodní lůžko musí být k dispozici,” dodal.

Palička s ním souhlasí, avízo o akutním stavu rodičky podle něj ale hradecké zařízení nedostalo. „Stává se, že se narodí nedonošené dítě v některé okresní nemocnici, to je běžné. Máme speciální převozový vůz, kde je inkubátor a ventilátory – vyjíždíme potom aktivně k porodnici a dítě přebíráme. Převozů je ročně přes sto a do půlhodiny tam jsme. Vzdálenost mezi Rychnovem a Pardubicemi je přitom prakticky stejná,” uzavřel.

Čekat se nyní bude na souhlas rodiny s vydáním zdravotní dokumentace ze všech zařízení – právě to by do celého případu mohlo vnést více světla. Netolický také očekává lepší komunikaci ze strany rychnovské nemocnice. Zástupci zařízení na čtvrteční schůzku vůbec nedorazili.

Děvčátko se v Pardubické nemocnici narodilo začátkem června. Matku ve 33. týdnu těhotenství vezla záchranka nejdříve do porodnice do Rychnova nad Kněžnou, tam ji ale bez vyšetření a s odůvodněním, že nejsou pro předčasné porody vybaveni, poslali do hradecké nemocnice.

Ta jim ale po cestě oznámila plnou kapacitu a přesměrovala rodičku na Pardubice. Tam žena pár minut po příjezdu porodila. Jelikož však v průběhu těhotenství prodělala streptokokovou infekci a hrozilo, že se nákaza přenese i na dítě, mělo být miminko podrobeno vyšetřením a antibiotické profylaxi. K té ale podle rodiny došlo pozdě. Stav malé holčičky se následně zhoršil a prodělala sepsi. Kvůli komplikacím bude mít nejspíše doživotní následky.

Jakou roli hrál samotný převoz a zda kvůli němu nedošlo ke zhoršenému předání informací o vážné infekci, bude příští týden řešit přímo na místě ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Doporučované